2024. augusztus 26., hétfő

Pa-dö-dö: Ob-la-di Ob-la-da, avagy a tengerparti testszégyenítésről

 https://www.youtube.com/watch?v=tvKPeRJnCy0



A bejegyzés nem annyira a dalból indul ki (bár igen vicces lett a magyar szövege), hanem inkább a fent linkelt videóklipből, aminek egyébként nincs igazán köze a dal sztorijához, inkább azt mutatja be, amint két csaj ökörködik a tengerparton. És persze a Pa-dö-dö alapból és szándékosan volt vicces, de annak idején sokaknak a poén része volt, hogy a két énekesnő nem igazán felelt meg korunk nőideáljának. Még a zenekar kedvelői is emlegették őket úgy, hogy "a két kövér".

Itt a nyár, és ennek kapcsán a közösségi oldalakon egyre több nő számol be arról, hogy beszóltak a külsejükre a strandon. Az mondjuk külön egy érdekes vonal, hogy az embereknek a teste mennyire középpontba került az elmúlt száz évben; a középkorban nem nagyon foglalkoztatott senkit a saját és mások testalkata, és ha száz évnél régebben íródott regényt olvasunk, feltűnhet, hogy eleve kevés szó esik a szereplők külsejéről, az pedig végképp nem gyakori, hogy ezek alapján minősítenék őket emberként (A három testőrben például Athosról tudjuk, hogy testesebb a társainál, de még az ellenségeiknek se jut eszébe emiatt lekezelni őt vagy gúnyolódni rajta). Korunkra jellemző, hogy kiemelt figyelmet szentelünk az emberi testnek, amit tükröz az egészséges életmód hangsúlyozása (leginkább a testi és csak kevéssé a lelki egészségre gondolva), a divat gyakori változásai és önkifejező szerepe, illetve az, hogy másokról gyakran a külsejük alapján vonunk le következtetéseket. Ennek hatására óhatatlanul is észrevesszük a másik testalkatát, a strandon pedig pláne, hiszen rendszerint jóval kevesebb ruhát visel, mint egyébként. Nem is ezzel van a baj, sőt azzal sem, ha megállapítjuk magunkban, hogy egy adott alkatú ember nekünk tetszik vagy nem tetszik - de elmondani már nem kellene neki (mert amúgy valószínűleg nem érdekli, nem a mi kedvünkért néz ki úgy, ahogy), és pláne nem másoknak jó hangosan az ő és mások füle hallatára.

Amikor (jellemzően) férfiak hangosan kommentelik más strandolók (jellemzően nők) külsejét, az nem arról szól, hogy megbeszélik egymás közt, kinek milyen alkat a zsánere. Hanem egyszerűen hatalomfitogtatás: ők mint "a teremtés koronái" megtehetik, hogy minősítik a nők testét. Ez olyasmi, amit a hierarchia alján levők nem tehetnek meg a fölöttük állókkal, legalábbis nyilvánosan - emlékezzünk, az Andersen-mesében is csak a társadalmi szabályokat még nem eléggé ismerő kisgyerek meri hangosan kimondani, hogy a király meztelen. A minősítés egyben megalázza azt, akiről beszélnek, akkor is (sőt talán még jobban) ha egyébként nem érti a megjegyzést, mert nem ismeri a nyelvet. 

2021-ben Spanyolország kihirdette, hogy a strandokon tilos a testszégyenítés. Persze mondhatnánk, hogy jó-jó, de mégis hogy lehet ezt a törvényt betartatni: ha valakik beszólnak egy nő külsejére, menjünk el rendőrt keresni, és egyben adott esetben fordítsuk le az illetőnek, mi hangzott el, ha külföldi volna és nem értené? És valóban nem tudom, büntettek-e meg bárkit is strandon történő testszégyenítésért, de nem is ez a lényeg. Hanem a törvény szimbolikus jellege: az, hogy a nők tudják, biztonságban érezhetik magukat a strandon, nem kell azon aggódniuk, hogy a külsejük miatt bárki megszégyeníti őket. Mondjuk hozzátenném, Spanyolországban ez addig sem volt jellemző; ezt illusztrálja az alábbi anekdota, valamint azt is, hogy a testszégyenítés kérdése nemcsak a nőket érinti.

A helyszín a Platja de Sant Sebastiá, Barcelona egyik nudista strandja. Ez nem olyan náci módon nudista, mint a hasonló magyarországi létesítmények, ahol leordítják a fejedet, ha a hideg szél ellen fel merészelsz venni egy pólót; itt ha akarsz, levetkőzöl, ha nem akarsz, nem. A közelünkben ült két transz srác: az egyik magán hagyta a pólót, a másik viszont levette, így látszottak a melleltávolító műtétének a hegei. És senki nem szólt be semmit se a félmeztelen srácnak, se annak, aki 40 fokban magán hagyta a fekete pólót. Mert erről szól az, hogy egy strand biztonságos: hogy annyit mutatsz meg a testedből, amennyit akarsz, és ez rajtad kívül senki másra nem tartozik.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése