2017. január 30., hétfő

Brutális történelem

Vályi István, a program műsorvezetője vicces, kreatív, használja a józan paraszti eszét és totál bevállalós. Mégis állítólag érkeztek nézői visszajelzések, amelyek a leváltását követelték. Az ok pedig az, hogy "palócosan" (mások szerint "cigányosan") beszél.

Nagy-Britanniában kb. a xx. század közepéig nem lehetett a közmédiában tájszólásokat hallani; nem véletlenül használják a standard nyelvhasználatra a "BBC angol" kifejezést. Később azonban ez változott.Egyre inkább elfogadottá vált, ha valaki nem-standard angolt beszél (egyik kedvencem a témában Eric Idle a Monty Python csapatból), és sokan Londonba költözésük után is megtartják a tájszólásukat.

Magyarországon még nem itt tartunk. Egy kezemen meg tudom számolni azokat az ismerőseimet, akik Budapesten jártak főiskolára vagy egyetemre, és ennek ellenére megtartották eredeti tájszólásukat. (Egyikük éppen palóc, ami különösen kedvessé teszi számomra a Brutális sorozatok műsorvezetőjét.) Ebből is látszik, mekkora a nyomás, hogy valaki a "sztenderd" magyart beszélje. Egy csomó nyelvi formát, ami dialektusokban gyakori, szimplán a műveletlenség jelének tekintenek. Ahogyan a "paraszt" szó degradáló jelző, a vidékies nyelvhasználat is ciki. A magyarok nem egyszerűen kultúrsznobok, hanem Budapest-sznobok, akik mélységesen lenézik a vidéket, függetlenül attól, hogy ők maguk vagy szeretteik esetleg onnan származnak.

Az utóbbi pár évben gyakran hallottunk arról, hogy a kormány gyűlöletet szít az emberekben a "másság" ellen. Ez esetben azonban nem látunk felülről jövő nyomást, sőt lehet, hogy a magyar tévé tudatosan alkalmaz tájszólásban beszélő műsorvezetőket. Az el nem fogadás itt alulról jön; bármiféle másság gyanús, anélkül, hogy bármit is tudnánk róla (mert aki "cigányosnak" tartja Vályi István nyelvhasználatát, az nem sok cigánnyal beszélhetett). A kormány hibáztatása minden rosszért nemcsak azért problémás, mert ezzel elhárítjuk magunkról a felelősséget, hogy bármit is tegyünk (pl. ellene szavazzunk), hanem mert az ilyen példákon láthatjuk: a társadalmi kirekesztést nem lehet egyértelműen egy politikai rendszer vagy irányzat számlájára írni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése