2011. május 15., vasárnap

Barna kültakaró

***SPOILER***
Sokkoló történetek arról, milyen hátrányok érik a romákat. Csatornázás és víz nélküli cigánytelepek (olykor fallal körülvéve), hat éven át vizsgálati fogságban tartott asszony, megrongálódott házából fűthetetlen lakókocsiba telepített egyedülálló anya, állítólagos büdössége miatt elküldött takarítónő. És a végkifejlet is különböző. A vizsgálati fogságban tartott nő, egy tolerancia-díjas újságírónő segítségével, elégtételt és kártérítést nyer. A takarítónő, nem-roma barátnőjének segítségével, beperli a munkáltatót és nyer, ráadásul új állást is talál. A többiekkel minden marad a régiben.

Ami elgondolkoztatott: csak azok tudtak javítani a helyzetükön, akiknek van egy pártfogójuk, aki vagy befolyásos, vagy fehér. Mint ahogy talán történik egy változás azoknak a romáknak az életében, akiknek az ügyét felkarolta a filmrendező, hogy dokut készítsen belőle. De nyilván ezek az emberek sem lehetnek ott mindenütt. Mikor lesz vajon annak a sokezer szörnyű körülmények között élő romának elég ereje és hitele, hogy közvetítők nélkül is sikerrel ki tudjon állni magáért?

3 megjegyzés:

  1. Több problémát is látok a cigányság érdekérvényesítésének ügyében.
    1. a cigányság túlnyomó többsége jelentősen alulképzett, -szocializált,
    2. az értelmiségi rétege vagy elkülönült (zenészek) vagy korrupt (politikusok) vagy igyekszik asszimilálódni
    3. a cigányság heterogén, nem összetartó
    4. a romákat erősen diszkriminálják az élet minden területén
    Az óvodáskorúakon kívüli népesség elveszett, szocializálásuk nagyrészt lehetetlen, részeredmények esetleg elérhetőek. Állami beavatkozással (és társadalmi egyetértéssel) az óvodás nemzedék (identitásuk megőriztetése mellett)integrálható, a normális életvitelhez szocializálható, "önjáró" értelmiségi réteg abból kiképezhető.
    A pécsi romalány nekem nagyon szimpatikus volt, sok ilyen romát szeretnék látni!

    VálaszTörlés
  2. Mit értünk azon, hogy "szocializálás" meg "integrálás"? Ők a saját kultúrájuk szerint teljesen szocializálva vannak. Hol van az megirva, hogy két csoport békés egymás mellett élése csak úgy képzelhető el, ha a kisebbség a többség normáit kezdi követni? Én elvben látnék alternativ megoldásokat.

    Persze valahol a probléma gyökere ott van, hogy az eredetileg vándorló életmódot folytató cigányság az erőszakos letelepités hatására kultúrája egy jelentős részét elvesztette. A kultúra persze nem egy olyasmi, aminek változatlan formában kéne évezredeken át fennmaradnia, de ha erőszakosan pusztitják el egy részét, az érintett népcsoportnak valószinűleg hosszú időbe telik, mig alkalmazkodik a megváltozott helyzethet. És ezt nyilván az se segiti, ha közben meg kisebbségi helyzetbe kényszerülnek és kirekesztődnek a szélesebb társadalmon belül. A mi felelősségünk leginkább ez az utóbbi, a többit nekik kell megoldaniuk.

    VálaszTörlés
  3. Szerintem szocializáció az (is), hogy a közösen (többség-kisebbség) meghozott szabályok alapján közel konfliktusmentesen együtt tudunk élni. A különböző kultúrák csak akkor tudnak egymás mellett szimbiózisban élni, ha van köztük megegyezés egy közös minimumban és egyébként meg tiszteletben tartják egymás különbözőségét.
    Az integráció nem egyenlő az asszimilációval. Az integráció a (hangsúlyozottan)közösen kialakított szabályoknak az elfogadása a saját kultúra minél teljesebben történő megtartása mellett, az asszimiláció a többség kultúrájának teljes átvétele.
    A romakérdés esetén a többségi társadalom felelőssége az integráció elősegítése, a kisebbségé, hogy élni tudjanak a felkínált lehetőséggel.

    VálaszTörlés