2011. január 18., kedd

Harry Potter és a Halál Ereklyéi

***SPOILER***
Nem véletlen, hogy Harry a halál három ereklyéje közül a követ választaná. A követ, ami visszahozza a halottakat. Hiszen eleve árván indul neki az életnek, és útja során sorra halnak meg azok az emberek, akik apafigurák lehettek volna a számára. (Az anyafigura nem hal meg, de őt persze kevésbé értékeli, talán részben pont ezért.) Harry pedig sorra próbál kapcsolatba lépni velük a halálon túl is, remélve, hogy kísértetek lettek, vagy megpillantja őket a mágikus tükörben, vagy valami útmutatást kap azzal, hogy meglátogatja a sírjukat. Folyamatosan üzeneteket keres tőlük, útmutatást, megoldásokat.

Sajnos azonban a kő nem erre van kitalálva. „I open at the close.” (Nem tudom, TTB hogyan fordította.) Halottaink nem fogják megoldani az életünkben felmerülő problémákat. De amikor Harry maga is a halállal néz szembe, végre sikerül megidéznie őket. Mellette vannak, hogy erőt adjanak, és elkísérjék a végső pontig, adott esetben azon is túlra.

A történet tehát nem feltétlenül igazolja, hogy mindenkit elveszítünk. Egyrészt, mert barátai végig Harry mellett maradnak – ők ugyan nem a bölcs vezető szerepében (bár sok esetben bölcsebbek nála), hiszen nem égi útmutatás fogja eldönteni életünk minden lépését, legföljebb velünk egy szinten levő (és olykor ugyanannyira esendő vagy bizonytalan) társaink adhatnak segítséget. Másrészt még halottainkat sem veszítjük el teljesen. Visszatérnek és támogatnak, amikor szükségünk van rájuk. És így már meg merjük hozni a saját döntéseinket, még a legsúlyosabbakat is.

A Harry Potter fejlődésregény, ezt kb. mindenki tudja, aki nem előítéletekkel közelít hozzá. Ugyanakkor tovább megy, mint a klasszikus fejlődésregények bármelyike. Nemcsak azért, mert Harry képes meghozni az egyik legsúlyosabb emberi döntést. Hanem azért is, amit a Halál Köve üzen. Hogy azok, akik mellettünk vannak, nem fogják megoldani a problémáinkat. „Csak” annyit tehetnek, hogy szeretnek és támogatnak. De ez a „csak” nagyon idézőjelben van, mert ha valaki talál ilyen embert, azzal nagyobb csoda esett meg, mint amit a Halál bármely ereklyéje végrehajtani képes.

2 megjegyzés:

  1. Annyiban nem értek egyet az utolsó bekezdéssel, hogy a mellettünk lévők nem "csak" annyit tehetnek, hogy szeretnek és támogatnak, hanem hogy tevőlegesen is segítenek.
    Mire gondolok? Most olvastam egy cikket, hogy Kolontáron pszichológus csoport segítette az embereket a traumák feldolgozásában, ami nagyon fontos. De az is ugyanolyan fontos, hogy sokan ételt, bútort, stb. hordtak, intézkedtek, másban segítettek.
    Tényleg igaz, hogy nem hagyhatjuk másra problémáink megoldását, mert az ahhoz vezet, hogy elhagyjuk magunkat, de egyedül "csak" lelki segítséggel nem tudunk mindennel megbirkózni.

    VálaszTörlés
  2. Világos, nem is ilyen konkrét tárgyi segitségre gondoltam.

    VálaszTörlés