2022. január 20., csütörtök

Soyalism

 ***SPOILER***


https://www.youtube.com/watch?v=ksrc7eI3IMY&ab_channel=DWDocumentary



Miért irtják az esőerdőt Brazíliában? Részben persze az ott található értékes fafajok miatt, leginkább azonban azért, hogy szóját termesszenek a helyén. A gyakori tévhittel ellentétben ezt a szóját nem arra használják, hogy a vegánoknak szójavirslit csináljanak belőle (arra teljesen elegendő az Európában termesztett szója), hanem takarmánynak a nagyüzemi sertéstenyésztéshez. Ez az egyik oka, hogy a sertéshúsnak hatalmas az ökológiai lábnyoma, amellett persze, hogy nem is egészséges. A nyugati világban egyre többen igyekeznek leállni vele, ám továbbra is hatalmas piaca van - méghozzá Kínában. A kínaiak többsége ugye sokáig olyan szegénységben élt, hogy egyáltalán nem jutott húshoz (egy Kínában járt ismerősöm mesélte, hogy eredetileg nincs is a nyelvükben szó arra, hogy "vegetáriánus", hiszen az az alapértelmezett állapot). Amióta fellendült a kínai gazdaság, mindenki nagy örömmel vásárol mindenfélét, akármilyen környezetromboló legyen is az (a sertéshús mellett még az autó az ilyen eklatáns példa). Kit érdekel, hogy pusztul a bolygó, de mi legalább jól élünk. Ami még szomorúbb, a kínai kormány maga is rátesz egy lapáttal, amikor kifejezetten buzdítja az embereket a sertéshús fogyasztására.

Látható tehát egy Kelet-Nyugat ellentét abban, ahogyan a környezeti kérdésekhez hozzáállunk; épp ezért érvelnek egyesek azzal, hogy amikor mi az EU-ban igyekszünk csökkenteni az ökológiai lábnyomunkat, azzal a saját lelkiismeretünkön kívül másnak nem nagyon használunk, hiszen a kínaiak sokkal környezetrombolóbb módon élnek és sokkal többen vannak. De ha ettől a pesszimista megközelítéstől eltekintünk és körülnézünk saját házunk táján, szintén nem túl biztató a kép. Németh Szilárd pacallal, Orbán Viktor disznóöléssel pózol, hogy a FIDESZ-szavazókat megnyerje (miközben persze hasonló típusú kaják miatt Jakab Pétert leprolizzák, de ez más kérdés). Pusztítják a Fertő-tavat, a Velencei-tavat. És a propagandának meg is van az eredménye: az olyan kommentekre, amelyek felhívják a figyelmet a környezeti változásokra, gyakran gúnyos röhögés a válasz. Van, aki örül a globális felmelegedésnek, mert milyen klassz lenne egész évben strandra járni. Arra a hírre, hogy az ellenzék külön pozíciót tervez létrehozni a klímaváltozással kapcsolatos ügyekre, komment: "Ez most a legfontosabb?" Igen, kedves választó, globálisan nézve kicsit fontosabb, hogy ne pusztuljon ki az emberiség, mint hogy mennyibe kerül a csirkefarhát és van-e dugó a rakparton.

Globálisan nézve persze az a nagyobb baj, hogy Kínában nem propagálják a környezettudatosságot. Lokálisan nézve viszont az is baj, hogy Magyarország ebből a szempontból (is) sokkal inkább Kelet, mint Nyugat.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése