2022. január 28., péntek

Menj tovább, avagy mi köze a salvadori abortusztörvénynek a meleg sótartóhoz

 

Salvadorban van a világ egyik legszigorúbb abortusztörvénye: egy nő akkor sem vetetheti el a magzatát, ha kiskorú vagy megerőszakolták. A filmben szereplő, 17-ek néven elhíresült nők története azonban még ennél is durvább, hiszen esetükben szó sem volt abortuszról: a rendőrség egy vetélésre vagy halvaszülésre fogta rá, hogy szándékosan akarták megölni a kisbabájukat, noha a főszereplő, a plakáton is látható Teodora ügyének leírásából egy nagyon kezdő krimiolvasó is percek alatt leveszi, hogy szó sem volt ilyesmiről. Salvador vezetői azonban annyira rettegnek az abortuszról és az annak hatására bekövetkező "genocídiumtól", hogy amint csak 1% esélye van a szándékosságnak, gyorsan 30 évre lesittelik az illetőt (nem gondolva bele, hogy így aztán pláne nem fogja szaporítani a nemzetet).

Nem tudtam nem párhuzamot látni azzal, ahogy Magyarországon az elmúlt év során az LMBT+ emberektől való rettegés olyan extrém reakciókhoz vezetett, mint hogy megvernek két lányt az utcán szivárványszínű ruhája miatt, felháborodnak az óvoda falára festett szivárványon, vagy melegpropagandának bélyegeznek egy első látásra félig női, félig férfiruhát viselő színpadi szereplőt, akiről a darabot nézve kiderül, hogy só- és borstartót próbál megjeleníteni (https://hirklikk.hu/kozelet/homoszexualisnak-nezte-a-sotartot-a-fideszes-kepviselo/392851). És ahogy Salvadorban, Magyarországon is véres szájú politikusok játszanak fontos szerepet a pánikkeltésben, a keresztény egyházak meg rátesznek egy lapáttal.

Gilbert Herdt mint melegekkel foglalkozó antropológus sokmindent tud a morális pánik jelenségéről. Az ő definíciója szerint a morális pánik az, amikor az egyén és a társadalom túlreagál egy vélt vagy valós fenyegetést, extrém esetben a veszélyesnek kikiáltott csoport jogait is korlátozza. A morális pánik népszerű eszköz a populisták körében, hiszen attól, hogy "jönnek a dzsenderek/migráncsok/gyereküket elvetető nők/stb. és veszélyeztetik a nemzet jövőjét" csak egy lépés az, hogy "és ettől csak mi tudunk megvédeni titeket, szavazzatok ránk!" Az emberek meg annyira rettegnek, hogy nemcsak a veszélyesnek gondolt jelenséget igyekeznek tűzzel-vassal irtani, hanem bármit, ami hasonlít rá. Épp ezért rossz hírem van azoknak, akik megnyugodva hátradőlnek, hogy őket szerencsére nem pécézte ki senki. Ugyanakkora esélyük van nekik is, hogy "biztos, ami biztos" alapon őket is az ellenség közé sorolják, mint egy elvetélt fiatalasszonynak vagy egy sótartónak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése