2021. március 21., vasárnap

Az állatkínzás összefüggései az erőszakkal meg egy csomó minden mással

 https://szabadnem.444.hu/2021/03/21/az-allatkinzas-es-az-eroszak-dinamikaja?fbclid=IwAR21jjrcfa3Akdpnu1IDIBfW5wA7q8A5lvXI8QURnBXpQ85LxuSJAiIOiIk

Nem akarok itt nagyon spoilerezni dr. Fellegi-Balta Flóris Roland cikkéről, mert szeretném, ha minél többen elolvasnák. Na jó, egyvalamit összefoglalásként: a bántalmazó ugyanúgy nem veszi figyelembe az állatok, mint az emberek érzéseit, számára a hatalom gyakorlása a fontos valaki olyan fölött, aki hozzá képest függő helyzetben van - legyen az a gyereke, az élettársa vagy a kutyája. És ebből fakad a bántalmazó magatartás emberek és állatok iránt, és a kettő nagyon sok ponton összefonódik.

Pár napja (történetesen egy vegetárianizmus/veganizmus tárgyú poszt alatt) egy ismerősöm azt írta: az idegesíti az aktivistákban, hogy mindegyiknek mindenről csak a saját ügye jut eszébe, mintha más problémák nem is lennének a világon. Mondjuk ez a srác tudtommal sehol sem aktivistáskodik, talán ezért alakulhatott ki benne ennyire hamis kép. A valóságban egyrészt jónéhány olyan aktivistát ismerek, mint Flóris, aki egyszerre több területen is kiáll egy igazságosabb világért (némi szerénytelenséggel magamat is ide sorolhatnám). Másrészt ha Mórickának mindenről ugyanaz jut eszébe, akkor az is lehet, hogy neki van igaza. Már egy korábbi posztban írtam arról (https://mmreflexiok.blogspot.com/2019/08/bolsonaro-az-esoerdok-es-homofobia.html), hogy az embercsoportokkal szembeni diszkriminációnak és a környezet pusztításának közös gyökerei vannak. Flóris cikke tulajdonképpen ezeknek egy eredményét taglalja (ha a másik - akár ember, akár állat - alsóbbrendű hozzám képest, akkor jogom van bántani). Az már közhely, hogy amelyik rendszer az emberek egy csoportját másodrendű állampolgárként kezeli, az előbb-utóbb kiterjeszti ezt más csoportokra is, ez történt a 2010-es évek Magyarországán (romák-migránsok-LMBTQ emberek) vagy a náci Németországban (zsidók-fogyatékossággal élők-romák-melegek stb., ott kevésbé volt egyértelmű a sorrendiség). Ha tehát valaki aktivistaként átlátja ezeket az összefüggéseket, akkor teljesen oké, hogy egy adott beszélgetésben a saját szakterületéről, tapasztalatából hoz példákat - ezek ugyanúgy rávilágíthatnak a rendszerszintű problémákra. És talán üdvös is volna, ha ezt sokszor megtennénk - persze nem úgy, hogy teljesen elvisszük a beszélgetést és egy roma tárgyú poszt alatti vita teljesen elmegy a környezetvédelem irányába, hanem úgy, hogy összekapcsoljuk a különböző ügyeket. Egyrészt mert nem lehet mindenki mindenben szakértő, másrészt meg hátha szélesebb rétegek is rájönnek, hogyan kapcsolódnak egymáshoz ezek a problémák.

(Szándékosan egy nem bántalmazott állatról teszek fel képet illusztrációnak, hogy ne szomorítsak el senkit.)






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése