2020. október 26., hétfő

Miért éppen Alaszka, avagy a többezer Fleischman doki országa

Ugye emlékszünk még ennek a 90-es évekbeli kedvencnek a kerettörténetére? Adva van egy tehetséges, ámde csóró new yorki zsidó fiú, aki szerződést köt Alaszka állammal: ennek értelmében az állam fizeti neki az orvosi egyetem tandíját, cserébe ő utána két évig egy isten háta mögötti alaszkai kisvárosban, Cicelyben dolgozik majd háziorvosként. Ez az alaphelyzet ugyanúgy a sorozat abszurd humorának megnyilvánulása, mint az erdő közepén szó szerint buborékban élő hiperallergiás hipochonder vagy az öreg indián szelleme, akit kizárólag Ed lát. 

 A magyar vezetők azonban ihletet kaptak a sorozattól, ugyanis az új egészségügyi törvény értelmében az egészségügyi dolgozókat az állam 1+1 évre oda helyezi át, ahova akarja. Ez azonban rájuk nézve sokkal súlyosabb következményekkel jár, még akkor is, ha eltekintünk attól, hogy Fleischman doki fiktív szereplő. Egyrészt ő ugye eleve úgy kezdte az egyetemet, hogy ezt tudta, így kalkulálta a jövőjét - egy mai magyar orvos viszont tök nem készült erre, és esetleg jó oka lehetne azon a településen maradni, ahol eddig dolgozott (például ott élnek az idős szülei, akiket gondoznia kell, uram bocsá' egy ottani oktatási intézményben kezdett el egy továbbképzést). Az sem mindegy, hogy valakit a karrierje elején helyeznek-e az isten háta mögé, amikor még kevesebb dolog köti helyhez - oké, Fleischmannek van egy menyasszonya, de egy ilyen viszonyt azért könnyebb távkapcsolatként működtetni, mint egy négygyerekes családot, ahol esetleg a két szülőt különböző településekre vezényelték. Fleischman általános orvos és a maga ura, a magyar egészségügyi dolgozók többsége azonban több kollégával együtt dolgozik egy intézményben, ahol megvannak a szerepek és a hierarchia, és mindez felborul, ha mondjuk az osztályvezető főorvost váratlanul eltávolítják. (Hannah Arendt szerint a totalitáriánus rendszerekre jellemző, hogy folyton áthelyezik az embereket, nehogy a Vezéren kívül bárki más is hatalomhoz jusson - de ami az adminisztrációban maximum káoszt okoz, az az egészségügyben tragédiát.) Fleischman dokinak a jelek szerint fizetik a szállását és ellátását, az új magyar törvény erről nem gondoskodik. Végül az sem mindegy, milyenek a munkakörülmények. Cicelyben meglepően jó a rendelő felszereltsége, ha pedig laborvizsgálatra van szükség, a doki elküldi az anyagot Anchorageba, és másnap már jön vissza a lelet. A magyar állami egészségügy szerintem még a nagyvárosokban sem éri el ezt a szintet. És még van egy apróság. Fleischman dokinak nincs magánpraxisa, a magyar állami egészségügyben dolgozók közül sokaknak viszont van. Mivel az új törvény a másodállás vállalását is megtiltja az orvosoknak, választaniuk kell - és akik megszokott helyükön, megfelelő munkakörülmények között, eddigi lakhelyükön szeretnének dolgozni, azok a magánpraxist választják majd.
Kedvem lenne lecseszni a sorozat alkotóit, amiért ők voltak az értelmi szerzői ennek az őrültségnek - de hát szegények nyilván nem számítottak arra, hogy Abszurdisztánban megvalósulnak a forgatókönyvírók legőrültebb ötletei. Úgyhogy inkább a magyar vezetésnek üzenem: gondolja át ezeket a tényezőket és az egészségügyi dolgozók által benyújtott tiltakozásokat, és írja át a törvényt. Magyarországon élő honfitársaimnak pedig üzenem, ne lepődjenek meg, ha az erdőben sétálva egy hatalmas fehér buborékházat vagy egy láthatatlan emberrel beszélgető indián fiút pillantanak meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése