2020. október 4., vasárnap

Mit keres a Jobbik egy nőjogi tüntetésen?

Szeptember 28-ára a Nőkért Egyesület tüntetést szervezett a miskolci bíróság elé. (Azok kedvéért, akik nincsenek képben: aznap volt Orosz Bernadett tárgyalása, aki múlt novemberben közzétette a facebookon, hogy a barátja megverte, ezért a bántalmazó beperelte jó hírnév megsértéséért - és persze ez a tárgyalás jóval megelőzte azt, amelyen a bántalmazót vonnák felelősségre.) A tüntetés néhány résztvevője erősen meglepődött, hogy a helyi Jobbik képviselői is megjelentek és szolidaritásukat fejezték ki Bernadettel. Vajon mi lehet erre a magyarázat?
1. Klisé, de igaz, hogy a Jobbik kezd egyre inkább középre tolódni. Az eredetileg jobbközép FIDESZ ugyanis már annyira elhúzott jobbra, hogy annál radikálisabbnak lenni már csak a valódi nácik tudnak (persze azért ilyenek is vannak). A határzár elleni bécsi tüntetésen például a Jobbik képviselője arról beszélt, hogy az Uniónak meg kell védenie az európai értékeket. Ez már nagyon nem az a Jobbik, amelyik pár éve uniós zászlót égetett. 2. Automatikus feltételezés, hogy szavazatokat akarnak nyerni - de ez feltételezi, hogy szavazótáborukat olyan emberek alkotják, akiket szintén felháborít a párkapcsolati erőszak. 3. Igazából a konzervatív jobboldali gondolkodás egyáltalán nem ellentétes a tüntetés üzenetével. Az egész bántalmazási ügy folyamán (nyilván stratégiailag) nagy hangsúlyt kapott, hogy Orosz Bernadett hatgyermekes édesanya, és a tüntetés egyes táblái ("Érték a család - ne bántsd az anyát") ugyanerre játszottak rá. Márpedig a pronatalista, nemzeti érzelmű jobboldalnak az anyák nagyon fontosak: nemcsak megszülik a következő nemzedéket (rajtuk múlik, hogy fogy-e a magyar), de át is adják neki a nemzeti értékeket. Minden nacionalista rendszer (Magyarország, Lengyelország vagy Ceaucescu Romániája) nagy reklámot csap az anyáknak (az más kérdés, hogy ténylegesen segíti-e őket). Teljesen logikus tehát, ha egy jobbikos azt mondja: az anyaság érték, egy hatgyermekes édesanyát - aki mindössze hagyományos családmodellben akarta felnevelni a gyerekeit és ehhez keresett társat - bántani a nemzet érdekével megy szembe.
Akkor most örülhetünk mi, feministák, hogy a Jobbik is mellénk állt? Az attól függ. Egy konkrét tüntetésen nyilván minél többen vagyunk, annál jobb, főleg, ha egy meghurcolt embernek nyújtunk ezzel támogatást. Ugyanakkor van annak veszélye, ha hirtelen a Jobbik válik a párkapcsolati erőszak elleni harc fáklyavivőjévé. A fent leírt gondolatmenet ugyanis csak az áldozatok egy részére alkalmazható: egy promiszkuis életet élő szingli, egy transznő vagy egy fogyatékossággal élő ember elleni bántalmazás nem sérti a nemzet (általuk vélt) érdekeit, így könnyen lehet, hogy nem is foglalkoznának vele. Mi feministák viszont úgy gondoljuk, hogy senki se érdemli meg a bántalmazást, viszont minden áldozatnak járna a védelem. Mi nem a nemzet, hanem az áldozat érdekeire helyezzük a hangsúlyt - és ha a Jobbik egy konkrét ügyben ezzel nem ért egyet, akkor bizony vége a szövetségnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése