2016. október 11., kedd

World Press Photo 2016

Ismét magyar tárgyú kép lett az év sajtófotója: Warren Richardson: Az új élet reménye c. képe.
http://www.worldpressphoto.org/collection/photo/2016/spot-news/warren-richardson

Büszkék lehetünk magunkra: már másodszorra kapunk ilyen figyelmet a világtól. 2008-ban második helyezett lett egy magyar fotós képe a pride után megvert meleg párról: http://www.worldpressphoto.org/people/zsolt-szigetv%C3%A1ry

A World Press Photo jól diagnosztizálja, hogy egy-egy ország hogyan jelenik meg a nemzetközi köztudatban. Ilyen szempontból egyáltalán nem hízelgő, hogy a Magyarországról készült képeken erőszak, kirekesztés, szögesdrótok szerepelnek. Persze tudjuk, a sajtóban leginkább a negatív hírek számítanak, a dráma áll a fókuszban. A World Press Photo azonban pont nem ilyen egysíkú: bőven vannak pozitív üzenetet hordozó történetek, az együtt gyereket váró leszbikus pártól az orvvadászok ellen küzdő bátor természetvédőkön át az ebola-túlélők focicsapatáig. Sőt, címe alapján az idei nyertes képnek is pozitív az üzenete - az életről, de nem Magyarországról. Minket még Szenegál is lekörözött, ahol ugyan a Korán-iskolákban szörnyű gyerekkínzás folyik, de legalább megjelenik a birkózás is mint nemzeti sport, amely egyesíti a hotdogárus előtti tévén közösen meccsnéző városiakat.

A magyar politikában és közéletben zajló dolgoknak van nemzetközi visszhangja, nem kicsi és nem pozitív. A magyar politikusok azonban ezt figyelmen kívül hagyják és azt közvetítik a lakosságnak, hogy minden rendben van és az ország jobban teljesít. És ezt valószínűleg sokan el is hiszik, akik nem férnek hozzá alternatív reakciókhoz, vagy mert a lakóhelyükön csak a kormánytévét tudják nézni, vagy mert nincs internetük, vagy mert nem beszélnek idegen nyelveket. És a World Press Photót se nézik meg, még neten se. Pedig érdemes, már csak azért is, hogy egy kicsit néha külső szemmel lássuk magunkat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése