2016. július 25., hétfő

Terry Pratchett: Éjjeli őrjárat

A lázadók a városőrség összes épületét megtámadják. Kivéve azt az egyet, ahol Vinkó Szilárd szolgál. Egyszerű módszerrel kerüli el az összecsapást: a védekező bezárkózás helyett tágra nyitja a kapukat, békésen kiül a küszöbre, az egyetlen, missziója közben megsérült orgyilkos támadóhoz orvost hív és kakaót osztogat a népnek. Ilyen békés embereket pedig a lázadók nem tudnak megtámadni, inkább isszák a kakaót.

A békés ellenállás, amit Gandhi is alkalmazott, a Ligetvédők számára is megfelelő módszernek tűnt. Azonban, szemben az ankh-morporki lázadókkal, a rendőrség és a biztonságiak ellen nem működött. Tippem szerint ez nemcsak annak volt köszönhető, hogy nem kínáltak kakaót (bár megpróbálkozhattak volna vele), hanem mert egyéb különbségek állnak fenn a két helyzet között. Egyrészt, Ankh-Morpork esetében a fegyveres testület tanúsítja a békés ellenállást és a lázadókra van ez hatással. A lázadók egy tömeg, nem parancsra cselekszenek, ezért képesek normális emberi érzéseiket követni. Ezzel szemben ugye egy biztonsági őr vagy egy rendőr valakinek a parancsát teljesíti, és az emberség mellett jó adag kurázsira (és kéznél levő alternatív állásajánlatra) lenne szüksége ahhoz, hogy ezt figyelmen kívül hagyva a józan észre hallgasson.

A másik jelentős különbség a propaganda megléte, illetve hiánya. Ankh-Morpork lázadói ugyan úgy állnak hozzá, hogy a városőrök ellenség, de ezt nem egy felsőbb hatalom nyomatja nekik óriásplakátokon, tévén és szórólapokon keresztül. Ellenben ami a Liget-projekttel (amit nyugodtan nevezhetünk Ligetellenes Projektnek) kapcsolatban zajlik, az erősen agymosás jellegű. Persze a kormány nem tudja 100%-osan leuralni a médiát, de nagyon sokan, akik nem fognak (vagy bármi okból nem néznek/hallgatnak) alternatív hírcsatornákat és akiknek nincs olyan ismerősük, aki a Ligetvédők pártján állna és ezzel kapcsolatos tartalmakat és eseményeket osztana meg a facebookon, simán elhiszik, hogy egy néprajzi múzeumnak egy klasszicista palota helyett egy betonmonstrumban van a legjobb helye, vagy hogy 100 éves fákat simán ki lehet ásni és átültetni máshová (a kivágás nemrég engedményként feldobott alternatívája). Nem lehetetlen, hogy a Ligetvédőkkel szemben „intézkedő” rendőrök és biztonságiak azok közé tartoznak, akik őszintén hisznek a mainstream médiának. Mi, akik nem hiszünk neki, többek között azért nem, mert saját tapasztalataink (romaként, melegként, bevándorlóként stb.) ellentmondanak annak, amit az közvetít. De aki nem élt meg ilyesmit, az egész továbbra is hinni fog a médiának és az esetlegesen szembejövő másfajta értelmezéseket fogja agymosásnak tekinteni. Mert ahhoz, hogy a valódi értékeket kiszűrjük, gondolkodni kell és az bizony energiabefektetés. Mennyivel egyszerűbb, ha a kormány megmondja, miről mit gondoljunk és kit lássunk ellenségnek. És ha ez a kijelölt ellenség egy csapat békésen sátorozó környezetvédő, könnyen azzal szembesülhetnek, hogy békés tiltakozásuk ellenére erőszakban és démonizálásban lesz részük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése