2015. október 26., hétfő

Bábel: emberkísérletek és valóságshow-k

***SPOILER!***

Egy francia valóságshow pár éve úgy döntött, hogy megismétli a Milgram-kísérletet: azt a bizonyosat, amiben a résztvevőknek áramütést kellett mérniük valakire, és a kísérlet arról szólt, hogy engedelmeskednek-e az utasításnak. Milgram résztvevői közül 62% ment el a halálos áramütésig (mármint addig, amit annak hittek, hiszen áldozatuk csak színészkedett), a valóságshownál ez 81% volt. A készítők szerint ez a legsokkolóbb végeredmény, de azért én találtam még pár sokkoló dolgot.

Az első nyilván az, hogy egyik jelentkező sem kiáltott fel a feladat hallatán, hogy "jé, de hát ez a Milgram-kísérlet!", noha állítólag diplomás emberek is voltak köztük. A szociálpszichológusok biztos nem örülnének, hogy munkájuk ilyen kis ismertségnek örvend, de társadalmi szinten nekünk sincs okunk túl sok lelkesedésre, hogy ilyen fontos felfedezésekről ennyire nem tudnak az emberek. Merthogy akkor volna esély a viselkedésük megváltozására, ha tudnának, ugyebár.

A másik sokkoló elem az volt, ahogy a felmerülő etikai problémát kezelték. Már Milgram is sok támadást kapott emiatt, mára pedig szigorodtak az ilyen jellegű kísérletek etikai alapelvei. Elég meglepő, hogy a készítőkben fel sem merültek etikai aggályok az elején. Miután megkritizálták őket, akkor támadt az az ötletük, hogy egy évvel később felkeresik a résztvevőket és megnézik, hogy vannak. Nos, egy év után már gondolom jól voltak. Viszont maga a kísérlet rendesen traumatizálhatta őket, és ezt a traumát nem elég azzal feloldani, hogy összehozzák őket az ép és egészséges "áldozattal". Ha egyáltalán elfogadhatónak tekintjük, hogy valaki ilyen kísérletet folytasson, az lenne a minimum, hogy megfelelő segítséget nyújtsanak a szereplőknek a traumájuk feldolgozásához.

A műsor tervezője megállapította, hogy az a 19%, akik ellenszegültek az utasításnak, többségében valamely kisebbségből - migránsok, melegek stb. - került ki, akiknek van tapasztalatuk az átlagtól való eltérésben. Ezzel az hibádzik, hogy MINDENKI eltér az átlagtól valamilyen mértékben, tehát ilyen alapon mindenki ellenszegülhetne. A melegek, bevándorlók stb. nem azért tették meg, mert mások, hanem mert másságuknak tudatában vannak és körülveszi őket egy olyan szubkultúra, amely megkérdőjelezi a többségi értékek egy részét. Vagyis szerintem, ami leginkább befolyásolhatja a szabálykövetést, az az alternatív diskurzusok hiánya.

Ha valaki gondolja, tesztelje egy kísérlettel. De ne ilyennel légyszi.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése