2012. augusztus 24., péntek

A cigányokkal van a baj!

A XII. kerületi Helyi Théma címlapján szerepel Choli bácsi roma író ezen kijelentése. Később az interjúban, amely a roma holokauszt-megemlékezés kapcsán íródott, ilyen mondatok szerepelnek, hogy "Minden cigány vagy betörő, vagy tolvaj, vagy gyilkos." "Velünk, cigányokkal az a baj, hogy nem tudunk a holnapra gondolni." "Hány cigány tanár van Magyarországon?" Vagyis ami történt, az a cigányok hibája volt, és ha újra megtörténik, megint az lesz.

A cikk olvastán Shane Phelan szellemes megállapítása jut eszembe, miszerint mindenki mindig úgy állítja be, mintha a kisebbségen múlna, hogy asszimilálódik vagy sem, a többség mindig azt támogatja, hogy igen. Pedig hát akármennyire is akar(na) asszimilálódni valaki, hogyha az intézményes és egyéni előítéletek nem engedik. Aki kisegítő osztályban végezte az iskolát, mert bőrszíne (és nem intelligenciája) alapján oda sorolták, abból nem lesz tanár. Meg abból se, akinek az iskola folyamatos trauma volt, mert az osztálytársai bántalmazták, a tanárok diszkriminálták a bőrszíne miatt. És van, aki azért nem gondol a holnapra, mert az semmi jót nem hozhat. Nyilván túl pesszimista lenne azt állítani, hogy egy roma embernek nulla az esélye a társadalmi felemelkedésre (és persze a romákon belül is nagy különbségek vannak ebben a tekintetben), de ha van is, tripla annyit kell dolgoznia érte.

Azon már meg se lepődünk, ha többséghez tartozó személyek nem veszik észre, hogy a diszkrimináció nemcsak egyéni szinten, hanem intézményes szinten is működik. De még nagyobb gáz, ha a kisebbség egyik, szakértőnek kikiáltott képviselője nyilatkozik így. (Most félretéve, hogy a magyar újságírókat ismerve nem vagyok 100% biztos benne, hogy Choli bácsi tényleg ezt mondta.) A romákat nem ismerő olvasó számára ő a szakértő: ha valaki, ő biztosan tudja az igazságot! És azáltal, hogy a kisebbségnek azon tagjait szólaltatja meg, akik saját előítéleteik foglyai, a média azokban is megerősíti a rasszizmust, akik amúgy nyitottak lettek volna meghallgatni a másik oldalt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése