2012. augusztus 14., kedd

Kristen Esterberg: Lesbian and Bisexual Identities

Kristen 5 évvel első interjúi után visszatért ugyanabba a közösségbe, és 13 korábbi interjúalanyával újra beszélgetett. Az érdekesség, hogy közülük többen is identitást váltottak: leszbikusból biszexuálissá vagy aszexuálissá lettek, illetve volt, aki leszbikusnak definiálta magát ugyan, de férfival élt. Ami még érdekesebb: ezeket az identitásokat többségük a közösségben nem vállalta fel, hanem hagyta, hogy továbbra is leszbikusnak gondolják. Mondjuk ez annyira nem is meglepő, ha belegondolunk, hogy a korábban lelkes leszbikus aktivista és közösségszervező, miután felvállalta férfi partnerét, 3 évig kapta a névtelen gyűlölködő leveleket.

Már egy korábbi bejegyzésben (Arlene Stein: Sex and Sensibility) írtam arról, mennyire intoleráns az LMBT közösség azokkal, akik látszólag átléptek a "biztonságos" heteroszexualitásba. Pedig ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy otthagyják magát a közösséget. A párom és én továbbra is aktívan tevékenykedünk az LMBTQ közösségben (ő talán még aktívabban, míg azelőtt); viselünk olyan meleg jelképeket, amiket az öntudatos melegek jelentős része félne magára venni a nyílt utcán; és amennyire csak tudjuk, próbáljuk nem azt sugallni magunkról, hogy heteró pár lennénk. Tudatosan nem élünk olyan heteró privilégiumokkal, mint a házasság. De mások számára a történet egyáltalán nem erről szól. Ahogy Kristen egyik interjúalanyával történt: mikor pasival jött össze, mindenki elfordult tőle, amikor ismét nővel, hirtelen keblükre ölelték. Közben az aktivizmusa vagy a meggyőződése nem változott, tehát a közösségben tényleg csak az számított, kivel bújik ágyba.

A fent említett bejegyzésben felmerült filmmel kapcsolatban nemrég azt mondta egy leszbikus ismerősöm: jó, van ilyen is, de nem erről kell filmet forgatni, hanem az igazi problémáról, ami a coming out. Pedig egyre több fiatal meleg számol be arról, hogy heteró közössége lazán veszi az előbújását, és semmiféle hátrány nem éri emiatt. Sok heteró közegben már szó van a melegségről, míg meleg közegekben a biszexualitás vagy a nem kizárólagos szexuális orientáció továbbra is tabu. Mintha az LMBT közösség vette volna át azokat az előítéleteket és merev identitáskategóriákat, amelyek a heteróknak legalábbis bizonyos köreiben már lejárt lemeznek számítanak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése