2024. július 5., péntek

A Kung-fu Panda két apukája

 

A harmadik részben (SPOILER a 3. részhez!) Po megtudja, hogy örökbe fogadták, és meg is találja vér szerinti apját. A 4. részben örökbefogadó és vér szerinti apja együtt dolgoznak és vándorolnak, és visszatérő poén, hogy mindketten Po apjaként mutatkoznak be és ez folyamatos értetlenséget vagy gyanakvást szül.

Van az a magyar mondás, hogy "csinálja az, akinek két anyja van", azt sugallva, hogy senki nem fogja megcsinálni (de én biztos nem). Pedig elég sok gyereknek van két apukája vagy két anyukája. A szivárványcsaládokon kívül ilyenek lehetnek például a mozaikcsaládok, ha a gyerek az őt nevelő mostohaszülőt ugyanúgy apának vagy anyának tartja, mint elvált vér szerinti apját vagy anyját. Nem kizárt a Kung-fu Pandás változat sem, vagyis hogy egy örökbefogadott gyerek mind vér szerinti, mind nevelőapját apának tekinti, de az sincs kizárva, hogy egy hivatalosan nem örökbefogadó, viszont a gyerekről gondoskodó felnőtt (keresztanya, nagybácsi vagy akár idősebb testvér) tekintődik szülőnek. És bár pár éve hatalmas felháborodást váltott ki a pride-on az a tábla, hogy "Jézusnak is két apja volt", ez technikailag igaz. A szülőség kultúránkban egyaránt jelenti a vér szerinti kapcsolatot és a szülői szerepet (pl. gondoskodást), és a kettő nagyon gyakran különválik - mellesleg nemcsak napjainkban, hanem már évszázadok, sőt évezredek óta, hiszen örökbefogadás az emberiség hajnala óta létezik, és régen, amikor sokkal több gyereknek halt meg valamelyik szülője (a nők jellemzően szülésben, a férfiak háborúban), elég gyakori volt, hogy a megözvegyült szülő újraházasodott. Történészek és mesekutatók rámutattak: az, hogy milyen sok mesében szerepel mostohaszülő, szintén tükrözi, hogy az ilyen típusú mozaikcsalád már évszázadok óta a kultúra része.

A szivárványcsaládoknak (Magyarországon különösen, de valamennyire más országokban is) még mindig küzdeniük kell a láthatóságért és azért, hogy elismerjék a családformájukat, és ne kérdőjelezzék meg folyamatosan, hogy lehet-e egy gyereknek két anyja vagy két apja. Ha viszont társadalmi szinten is tudatosabbak lennénk azt illetően, hogy a szülőség fogalma több mindent jelent, kevésbé döbbennénk le a szivárványcsaládokon, és nem mellesleg a vér szerinti szülőkből és gyerekeikből álló nukleáris család ideálját is tudnánk annak tekinteni, ami: a számos lehetséges családforma egyik változatának.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése