2022. július 30., szombat

David Clay Large: The Grand Spas of Central Europe - a büszkén antiszemita fürdőváros és a büszkén homofób borászati kft.



 Ez a könyv az egyik legszórakoztatóbb történelmi monográfia, amit valaha olvastam. Sziporkázó stílusban adja elő az anekdotákat a fürdőhelyeket látogató hírességekről, és a városok történetén keresztül lezajlik szemünk előtt az egész európai történelem. Sokat elárul például, hogy az 1920-as években a Németországi Zsidók Szövetsége (CV) listát adott ki azokról a fürdőhelyekről, amelyeket antiszemitizmusuk miatt nem ajánlott tagjainak látogatásra. (Később sajnos már jobban megérte olyan listát kiadni, ami a nem-antiszemita fürdőhelyeket sorolta fel.) Mikor ez a lista napvilágra került, a thüringiai Masserberg városa felháborodott levelet írt a CV-nek. Nem az volt a bajuk, hogy felkerültek a listára, épp ellenkezőleg: az, hogy nem voltak rajta. Kifejtették, hogy ők bizony rendes antiszemita város, és a CV lesz szíves őket is feltenni az illusztris listára.

Mindezt egyszerre vicces és szomorú kordokumentumnak tekinthetnénk, ha nem kezdett volna el keringeni a neten az alábbi képernyőfotó egy magyarországi vállalkozásról:

Mondjuk az külön érdekes, hogy a büszkén homofób vállalkozás mentes minden gyűlölködő ideológiától, de mindegy. Az a nem mindegy, hogy ezt így nyíltan kiírhatták a honlapjukra: egy olyan országban, ahol az emberi jogok az alap, senkinek eszébe sem jutna ilyen elképzeléseit nyíltan hirdetni, még ha magában így gondolkodik is, mert pontosan tudja, hogy ezzel kisebbségben van és megütheti a bokáját. Sajnos nem tudok nem párhuzamot vonni az 1920-as években büszkén antiszemita Masserberg és a 2020-ban büszkén homofób borászati cég között. Azt pedig tudjuk, milyen eredményhez vezetett az 1920-as évek antiszemitizmusa pár évtizeddel később.


(A képen látható Baden bei Wien ártatlan a fent leírtakban, viszont a könyvben szereplő városok közül csak itt jártam.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése