2022. július 25., hétfő

A legtöbb ember Kínában él

 ***SPOILER***

Az abszurd norvég film (mondjuk nem-abszurd norvég filmet még nem láttam, de ez off) talán legismertebb jelenete, amikor egy csapat elszánt munkásmozgalmár süllyed lefele a mocsárba, miközben lelkesen éneklik az Internacionálét. (Ez látható a képen, forrása: port.hu.) Mikor annó kijött a film, jót röhögtünk azon, hogy így aztán biztos megvalósul a proletárforradalom. Ám ahogy sok más esetben, ezúttal is arcunkra fagyott a mosoly, mert Abszurdisztánban a leggroteszkebb skandináv agyszülemény is megvalósulhat.

Történt ugye, hogy Orbán Viktor Tusványoson kijelentette: nem akarunk kevert fajúak lenni. Mit tettek erre a magyar ellenzéki közszereplők? Hangzatos Facebook-bejegyzéseket írtak arról, hogy politikusi minőségükben többé nem tekintik Orbán Viktort Magyarország miniszterelnökének (de jó, akkor ezek szerint a politikai programjuk sem az ő leváltását fogja célozni?) vagy részletezték őseik nemzeti hovatartozását, azt bizonyítandó, hogy ők maguk is "kevert fajúak". Amivel több probléma is van:

1. Orbán Viktor őket sem igazán szeretné az országban, tehát tulajdonképpen semmilyen formában nem mentek szembe azzal, amit ő akar.

2. Mint Márton Joci nagyon éleslátóan megállapította (<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fjocim%2Fposts%2Fpfbid02qn5BQXH1QPcBBTyC8QT3sEWjnBUdWvyMKWPjAL5bvyxkR9RWirURjdT8Gc77ix6nl&show_text=true&width=500" width="500" height="292" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share"></iframe>), az ilyen családfa-leírások teljesen fölöslegesek, ugyanis Orbán az európai és nem-európai "fajok" keveredéséről beszélt. Ezt a nem is burkolt rasszizmust azzal kommentálni, hogy "egyik nagymamám sváb volt, a másik székely" ugyanúgy szándékosan nem akarja észrevenni a lényeget, mint amikor a Black Lives Mattert All Lives Matterré szelídítik. De láthatóan az ellenzéki közszereplők ebbe már nem akarnak beleállni, pedig

3. az internetes aktivizmus szép és hasznos dolog lehet, főleg olyanoktól, akiknek nem nagyon van más lehetőségük (mert pl. nincs politikai erő a hátuk mögött). Csakhogy egy politikustól vagy közszereplőtől nagyon nem elegendő. Ezeknek az embereknek lépéseket kellene tennie országos és nemzetközi szinten, vagy tömegeket odacsődíteni a parlament elé, hogy a rasszista miniszterelnök lemondását követeljék. De nem teszik.

Hát így süllyed el a magyar ellenzék a mocsárban, lelkesen zengedezve közben saját üres szólamait.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése