2019. augusztus 4., vasárnap

Miniszterelnök a melegbárban

https://www.gaytimes.co.uk/culture/125304/justin-trudeau-becomes-first-canadian-prime-minister-to-visit-a-gay-bar/?fbclid=IwAR2axhzBA5NBIUXmTqIKIqVMTFtcClsJ9347t8bx7sWEi_I49EVS3Ymri1o

Elsőre meg sem lepődtem a híren. Hiszen Justin Trudeau minden évben ott menetel a pride-on, és bocsánatot kért azoktól a melegektől, akik régebben üldöztetést szenvedtek el az országában. Számomra logikusnak tűnt, hogy betér egy melegbárba is. Egész addig, míg ki nem derült: ő az első hivatalban levő kanadai miniszterelnök, sőt talán a világon az első kormányfő, aki így tett.

Justin Trudeau a pride-héten ugrott be teljes kíséretével a vancouveri Fountainhead Pubba, ahol kedvesen üdvözölte a vendégeket és a személyzetet egyaránt. Körülbelül 15 percig maradt, és ezalatt alkalmat talált arra is, hogy gratuláljon Brooke Lynn Hytesnak, a bár transzvesztita művésznőjének, akinek – mint mondta – lelkes rajongója. Brooke azt nyilatkozta: élete fénypontja volt, hogy a miniszterelnök megölelte őt, egy drag queent. Trudeau később a Twitteren megköszönte a bárnak a szíves vendéglátást és hozzátette: a büszkeség és befogadás szelleme itt nemcsak a pride héten, hanem egész évben megvan.

Na de miért számít nekünk, hogy egy politikus lemegy-e egy melegbárba? Egyrészt azért, mert szeretnénk, ha lenne valami képe a mi világunkról is. Valamikor az ezredforduló környékén egy kerekasztal-beszélgetésen megkérdezték Kósáné Kovács Magda akkori esélyegyenlőségi minisztert, miért nem vállalta el a Pride fesztivál megnyitását. Azt felelte, hogy tisztességben megőszült nagymamaként nem illene hozzá, hogy egy kamion tetején ugráljon. Ha az esélyegyenlőségi miniszter ennyit tud az LMBTQ+ szubkultúráról (és ennyire nem néz utána), nem biztos, hogy ténylegesen tudja védeni az esélyegyenlőségünket.

Persze mondhatjuk, hogy a szubkultúra nemcsak bárokból áll és Justin Trudeau csak egy kis szeletet látott belőle – na de hát kanadai a szentem; gondolom, svájci kollégája a meleg jódliegyletbe, az argentin egy queer milongára, az ausztrál pedig egy LMBTQ grillpartira látogatna el, ha nekik eszükbe jutna ilyesmi. (Trudeau mehetett volna még leszbikus jéghokimeccsre, de azzal várnia kellett volna télig, vagyis még legalább két hónapot.) Az is igaz, hogy 15 perc nem elég képet kapni egy teljes szubkultúráról. De ennek a látogatásnak a gesztusértéke a legfontosabb. Trudeau azt üzeni az LMBTQ+ közösségnek: itt vagyok, hallgatlak titeket, ha bármi gond van, forduljatok hozzám. És az (amerikai kontinensen is felerősödő) homofóbia közepette nagyon jól jön egy ilyen befolyásos támogató.

Azt gondolom, a politikusoknak kutyakötelességük volna képben és kapcsolatban lenni az LMBTQ+ közösséggel (ahogy természetesen a roma, bevándorló és más kisebbségi közösségekkel is). Hiszen mi is polgárai vagyunk annak az országnak, amelyet irányítanak. És nem biztos, hogy elég csak a civil szervezetek képviselőivel konzultálni (bár nagyon fontos), mert abból nem feltétlenül ismerik meg az LMBTQ+ hétköznapi valóságot. Szóval akármennyire is nagyon bírom Justin Trudeau-t, nem ő érdemel piros pontot azért, mert lement a melegbárba. Az összes többi kormányfő érdemel feketét, amiért nem tették.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése