2019. május 21., kedd

Akarunk-e gecis bajszokat a parlamentbe?

A szombati tüntetésen feltűnt egy tábla: "Bajszos gecik helyett gecis bajszokat a parlamentbe!" Azóta is vita zajlik a közösségi oldalakon, hogy ez most poén vagy gusztustalan vagy lejáratja az LMBTQ közösséget vagy micsoda. Ami engem illet, egyáltalán nem zavar a csúnya szavak használata, beleértve (sőt különösen) FIDESZ-es politikusokra. Az én problémám a tábla üzenetével van.

Azzal a felével teljesen tudok azonosulni, hogy Kövér Lászlónak el kellene tűnnie a parlamentből, sőt lehetőleg az egész magyar közéletből. A szlogen viszont azt is sugallja, hogy közösségünknek az lesz jó, ha LMBTQ emberek (pontosabban: meleg vagy biszexuális férfiak) ülnek majd az országház nagytermében. Ezzel pedig nem értek egyet. Egyrészt kellő érzékenységgel és tájékozottsággal bíró ciszheterók is teljesen jól tudják képviselni az LMBTQ emberek érdekeit, főleg, ha konzultálnak is velünk időnként (semmit rólunk nélkülünk). Arra viszont nincs garancia, hogy egy LMBTQ politikus feltétlenül jó nekünk, mint a közelmúltban ez Ungár Péter megnyilvánulásaiból bebizonyosodott (ld. erre vonatkozó áprilisi posztomat). Egy politikust nem a szexuális irányultsága minősít, hanem az attitűdjei.

Persze lehet azt mondani: ez a tábla csak egy vicces szlogen, senki sem gondolja komolyan. Ugyanezzel szoktak azok érvelni, akik rasszista, szexisza vagy homofób vicceket mesélnek. Csakhogy a humor közvetítette üzenetek nagyon is mélyen bele tudnak vésődni az emberek agyába, úgyhogy egyáltalán nem mindegy, mivel viccelődünk. Ami nem azt jelenti, hogy halálkomolynak kell mindig lenni. Pásztor Tibor örökbefogadó apuka beszéde ugyanezen a tüntetésen tele volt aranyos poénokkal, amelyek nagyjából azt közvetítették, hogy szülőnek lenni nagy felelősség - ez teljesen odaillő és vállalható üzenet. Sajnos valószínűleg több ember pillant rá a transzparensekről készült képekre, mint ahány végighallgatja a beszéd felvételét, márpedig ezek az emberek azt szűrhetik le a képekből, hogy nyíltan LMBTQ jelöltekre kellene szavazni. Ebből pedig egyes konkrét esetekben egyáltalán nem származik hasznunk, sőt.

Ezért ha kitalálsz egy vicces transzparens-szöveget, először gondold át, mi az üzenete és tudsz-e ezzel azonosulni. Ha nem, akkor írd át vagy engedd el, akármennyire jó poénnak tartod is. Biztos jut majd eszedbe olyan is, ami minden szempontból vállalható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése