2019. május 17., péntek

Kövér László, Gulyás Gergely és az örökbefogadás

https://444.hu/2019/05/16/gulyas-tenyszeruen-igaz-amit-a-hazelnok-az-azonos-nemuek-orokbefogadasarol-mondott?fbclid=IwAR1IJltPKH_MhXNVMAQddzvDcOVbM9fybJAHY_uQK7yuY--SMqkMEBvw8cE

Napok óta forrong az LMBTQ közösség Kövér László beszéde miatt, amelyben a melegek általi örökbefogadást a pedofíliához hasonlította, és azt állította, hogy egy "normális" homoszexuális nem gondolja magát egyenrangúnak a heterókkal. Önmagában a homofóbiához nincs sok hozzáfűznivalóm, erről már sokan sokfélét írtak. Most csak arra szeretnék reflektálni, hogy az örökbefogadás önzés, mert az önmegvalósítás eszköze, és a gyerek csak élvezeti cikk, amire az amúgy gyereket vállalni nem képes ember is jogot formál.

Azon lehet vitatkozni, hogy van-e gyermekhez való jog. Az azonban, hogy egy örökbefogadó szülő csak élvezeti cikknek tekinti a gyermeket, nagyon durva csúsztatás, amely nem veszi figyelembe a nagyon szigorú kritériumokat, amelyeknek egy leendő örökbefogadónak meg kell felelnie, mielőtt gyerekhez juthat. Ezek a vizsgálatok kiszűrik azokat az embereket, akik nem elég felelősségteljesek a gyerekneveléshez - mivel vér szerinti szülőknél ilyen nincs, akár azt is állíthatjuk, hogy egy örökbefogadó esetében biztosabbak lehetünk a szülői alkalmasságban, mint azoknál, akik a "hagyományos" úton jutottak gyerekhez.

Egyes válaszok azt hangsúlyozzák, hogy az örökbefogadás önzetlen segítség, aminek semmi köze az önös érdekhez. A segítés természetesen fontos motiváció, de másfelől miért is tartjuk gáznak, ha valaki számára a szülőség - a nemes cselekedeten felül - az önkiteljesedésnek is része? A legtöbb olyan ismerősöm számára, akinek vér szerinti gyereke van, nem a nemzet java volt a fő motiváció, hanem az, hogy meg akarták élni a szülői szerepet. Ettől nem váltak kevésbé alkalmas apákká és anyákká. Társadalmunkban teljesen elfogadott, ha valakinek a döntései a társadalmi haszon mellett saját önkiteljesedését is szolgálják, sőt a legtöbben kegyetlenségnek tartanánk, ha valakit mondjuk arra kényszerítenének, hogy könyvtárosként dolgozzon és vízilabdázzon, amikor szíve szerint buszsofőr lenne és kórusban énekelne. Sőt felmerülne, hogy a kényszerből vízilabdázó sportoló kevésbé lesz motivált és kisebb eséllyel fog vizes VB-t nyerni, mint egy olyan, akinek szíve a vízilabdáért dobog. Sok embert láttam segítő foglalkozásban dolgozni: azok, akiknél a segítő szándék nem párosult valamiféle önmegvalósítással, igen hamar kiégtek és alkalmatlanná váltak a feladatra. Szóval szerintem ismerjük el, hogy az önkiteljesedés fontos szülői motiváció, és valószínűleg ez épphogy jobb szülővé tesz valakit.

Eddig szokatlan módon Kövér megszólalása nemcsak a melegek, hanem a heterók általi örökbefogadást is elítéli. A meddő heteró párok különösen sértőnek érezhetik azt a megfogalmazást, hogy az örökbefogadók "nem akarnak" gyereket, amire ráerősít Gulyás Gergely azon mondata, hogy az örökbefogadóknak "saját gyermekük nem lehetne" - egy örökbefogadó szülő számára nem a vérségi kapcsolat alapján "saját" a gyerek. De azon felül, hogy így váratlan szövetségesekre találtunk az örökbefogadó vagy örökbefogadást pártoló emberek személyében, érdemes továbbgondolni, mi is a baja egy jobboldali nacionalistának az örökbefogadással. Az "ezért fogy a magyar" érvelés nem igazán állja meg a helyét, hiszen a szóban forgó gyerekek már megszülettek, ráadásul sok olyan pár van, akik vér szerinti gyerek mellé fogadnak örökbe egy (vagy több) másikat. Szerintem az örökbefogadás-ellenes álláspont annak az etnikai alapú nemzetfogalomnak a folyománya, amelyet egyre nyíltabban képvisel a magyar jobboldal. Csak az a magyar, akinek az ereiben bizonyíthatóan magyar vér folyik. (Mondjuk szerintem érdekes eredménye lenne, ha a FIDESZ vezető személyiségein végeznének egy genetikai tesztet; lehet, hogy ugyanúgy meglepődnének, mint annó az antiszemita Szegedi Csanád, amikor kiderült, hogy valójában zsidó származású. Nem mintha engem érdekelne bárkinek a származása, de hátha akkor rájönnének, hogy a nemzet genetikai alapú meghatározása mennyire képtelenség.) Ez az alapja a cigányellenességnek, a zsidóellenességnek és a migránsellenességnek: ők "idegen anyag" a "tiszta magyar genetikájú" lakosság körében. Ez a magyar genetika a nacionalisták szerint csak úgy maradhat fenn, ha nem engedünk be semmilyen "idegen' elemet, például olyan gyerekeket, akiknek a genetikai hátterében nem vagyunk biztosak. A cél az, hogy a magyar család tisztaságát megőrizzük.

Ez ugyanaz az eszme, amely a múlt század közepén milliókat juttatott gázkamrába.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése