2013. április 9., kedd

Hadas Miklós: A modern férfi születése

Az előadás végén a kérdések között, nem meglepő módon, elhangzott a következő is: hogy lehet, hogy egy férfikutatással foglalkozó előadáson a közönség több mint 3/4-e nő? Az előadó erre megadta a saját válaszát (ez főleg a férfikutatásokhoz, illetve a feminizmushoz való magyarországi hozzáálláson alapult), amivel nagyjából egyetértek, de azért hozzátennék még két tényezőt.

Az egyik, hogy az előadás egy olyan szabadegyetemen hangzott el, ami a Meztelen férfi c. kiállításhoz kapcsolódik. Na most elképzeltem egy átlag magyar értelmiségi fiatalembert, amint a romkocsmában meséli a haveroknak:
- Holnap megyek a Meztelen férfi c. kiállításra.
- Mér, buzi vagy?
Azt gondolom, hogy sok férfi inkább nem kockáztatná meg a gyanúsítást.

A másik magyarázatom alapvetően feminista megközelítésű. Szerintem a nőket azért érdeklik jobban a nemi szerepekkel kapcsolatos előadások, mert látják, sőt saját bőrükön tapasztalják, hogy azok nem kőbe vésett dolgok, folyamatosan változnak, sőt akár változtathatók. A férfiszerep persze szintén változik, de sokkal észrevétlenebbül; a férfiasság kritériumait sokkal egyértelműbbnek vesszük. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy még ennek az előadásnak a közönsége is röhögésben tört ki a balettos mozdulatokkal korcsolyázó úriember láttán, míg egy női focicsapatot valószínűleg nem találtak volna viccesnek. A férfiak tehát megengedhetik maguknak, hogy ne kérdőjelezzék meg a férfiideált, még ha felismerik is, hogy soha nem fogják tudni elérni. Nem kívánnak előadást hallgatni arról, ami egyértelmű, mint ahogy nem olvasnának el egy könyvet arról, hogy a krumpli ehető. Persze az a csavar a dologban, hogy a férfiszerep korántsem olyan egyértelmű (mint ahogy, mellesleg, sokáig a krumpli ehető volta sem volt az). Erre néhány feminista és férfikutató már rájött, de sajnos - pont mert a férfiszerep annyira egyértelműnek tűnik - nem nagyon tudják eljuttatni az infót a nagyközönségnek. Mindeközben meg férfiak ezrei küszködnek azzal, hogy megfeleljenek az irreális elvárásoknak, és nem jönnek rá, hogy a hiba nem az ő készülékükben, hanem a rendszerben van.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése