2021. május 30., vasárnap

Orbán Viktor és a pörköltszaftos kézcsók

 https://index.hu/mindekozben/poszt/2021/05/23/porkoltszaftot-kentek-orban-viktorra/





Azóta természetesen kiderült, hogy megrendezett jelenetről volt szó, tehát senki se halassza el az esküvőjét attól tartva, hogy a templomból kijövet letámadja a miniszterelnök pörköltszaftos zakóban. De ha ezt illetően megnyugodtunk, gondolkozzunk el, miről is szólt ez a jelenet?

Egyrészt nyilván arról, hogy egy politikus átlagembernek próbálja mutatni magát. Ami Orbán esetében valószínűleg rossz húzás volt, nemcsak azért, mert az ő választói nem ezt várják egy politikustól (ld. a témában ezt a bejegyzést: https://mmreflexiok.blogspot.com/2021/03/a-dallas-dinasztia-es-jakab-peter.html), hanem azért is, mert kulturált átlagember, ha pörköltszaftos lesz a zakója, nem abban flangál a Várban, hanem mondjuk leveszi; ha elég meleg van ahhoz, hogy a menyasszony áttört ujjú ruhában, minden blézer vagy kabát nélkül ácsorogjon, akkor ingujjban se kell annyira fázni.

Másrészt nyilván nem mindegy, hogy esküvőről van szó, ami a FIDESZ szemében a heteronormatív, hagyományos családmodell ünneplése. (Persze nem mindenki szemében az; eljátszottam a gondolattal, hogy - nem megrendezett jelenet esetében - az ifjú pár, akiknek olyan lelkesen gratulál, valójában biszexuális poliamor kapcsolatban él és együtt nevelik a lány előző leszbikus kapcsolatában mesterséges megtermékenyítéssel fogant gyereket.)

Harmadrészt (ha most valódinak képzeljük a megrendezett jelenetet) az történik, hogy egy ifjú pár egy nagyon személyes pillanatába (amit ők konkrétan annyira személyesen éltek meg, hogy még násznép sem kísérte őket) bepofátlankodik a miniszterelnök. Aminek én az esküvőm napján akkor sem örülnék, ha történetesen nem utálnám, és nem félnék attól, hogy a drága pénzért kölcsönzött menyasszonyi ruhámra rákeni a pörköltszaftot. De ez szimbolikusan pont leképezi azt, amit a magyar állam csinál. Azzal, hogy korlátozza az örökbefogadást és most a meddőségi kezelést is azokra, akiket ő "megfelelőnek" tart a családalapításra, a FIDESZ olyan mértékig mászik be az emberek hálószobájába, ami egy emberi jogokon alapuló rendszerben nem megengedhető. Mert míg az államnak igenis joga és kötelessége beavatkozni, ha valakinek a testi vagy lelki épsége veszélyben van a családi körben (ld. családon belüli erőszak), nincs joga előítéletes alapon megmondani, hogy bizonyos emberek (pl. egyedülállók vagy azonos nemű párok) pusztán kapcsolati státuszuk miatt nem alkalmasak a gyereknevelésre. Ehhez képest a magyar állam pont ellentétesen cselekszik: beleszól egyedülállók és párok gyerekvállalással kapcsolatos privát döntéseibe, viszont nem védi meg azokat a már megszületett gyerekeket, akiket (többnyire a heteronormatív modellnek megfelelő) családjukban bántanak vagy elhanyagolnak.

Úgyhogy, noha jó hír, hogy Orbán Viktor a valóságbannem fogja elcseszni az esküvődet, a rossz hír az, hogy az általad elképzelt családi jövőképet potenciálisan igen.

(Mivel nem kívántam a miniszterelnökről képet feltenni, a képen szójapörkölt látható, forrása: receptletoltes.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése