2021. május 10., hétfő

Marguerite, a tökéletlen hang és a túlsúlyos miniszterelnök

 ***SPOILER***


A film (aminek alapján a Florence, a tökéletlen hang készült egy évvel később) hősnője egy elegáns hölgy, aki imádja a zenét, és meggyőződése, hogy szépen énekel, pedig nagyon nem - csak éppen senkinek sincs bátorsága ezzel szembesíteni őt. Végül egy pszichiáter (asszem) azt a módszert választja, hogy felveszi Marguerite hangját és lejátssza neki. Marguerite ráébred, milyen borzalmasan énekel, totálisan összeomlik és végül meg is hal.

Karácsony Gergely az Economistnak adott interjújában azt mondta, hogy Orbán Viktor alacsony és kövér. A FIDESZ és talpnyalói, akik amúgy folyamatosan becsmérlik az ellenzéki politikusokat (Szabó Tímea ronda, Jakab Péter proli, a liberálisokat meg onnan lehet megismerni, hogy alacsonyak - mondjuk ez utóbbi elméletet azt követően felvetni, hogy Karigeri főpolgi lett Budapesten, nem volt túl szerencsés stratégia), mélységesen felháborodtak. Kiderült, hogy ismerik a "testszégyenítés" szót (feminista testvéreim, ez a mi sikerünk!), és kijelentették, hogy lám, Karigeri megvet mindenkit, aki nem úgy néz ki, mint ő (mondjuk az is megérne egy misét, hogy az eredetileg semleges töltetű "kövér" szó hogyan vált olyasmivé, amit automatikusan megvetésnek értelmeznek). És persze eszükbe sem jutott bocsánatot kérni mindazokért a sértésekért, amiket ők mondtak az elmúlt években az ellenzékre (meg a nőkre, az Európai Unióra, a migránsokra, az LMBT emberekre stb.), szemben Karigerivel, aki viszont bocsánatot kért. Mondjuk okosan csinálta, mert nem azt mondta, hogy "bocsibocsi, nem kellett volna, Orbán nem is kövér", hanem hogy "bocsibocsi, nem kellett volna, politikában ez nem érv" (magyarán: Orbán kövér, de nem ezért nem szeretjük), ami egyrészt jogos, másrészt nem kérdőjelezi meg az általa mondottak valóságtartalmát.

Egyfelől érdekes kérdés, miért ezen kapta fel a FIDESZ a vizet, amikor az ellenzékiek bőven fogalmaznak meg velük szemben sokkal élesebb kritikákat is (kedvencem Szél Bernadett közelmúltbeli megjegyzése, miszerint egy európai szociális csúcson Orbán Viktor meglehetősen tájidegen). Nyilván részben azért, mert egy világszerte olvasott lapban jelent meg. Orbánt láthatóan nem érdekli, mit mondanak róla a saját országában (mondjuk már ez is minősíti), de azért a nagyvilág szemében nagyon szeretne a Nagy Vezér szerepében tetszelegni. Persze ennek kudarca nem azon múlik, hogy Karigeri mit mond a testalkatáról, hanem hogy ő maga milyen politikát folytat és milyen stílusban tárgyal másokkal, de láthatóan ezt éppúgy nem veszi észre, mint Marguerite saját tehetségtelenségét.

Simán el tudom képzelni, hogy Orbán tényleg nem volt tisztában a saját túlsúlyosságával és éppolyan döbbenetet okozott neki ez az interjú, mint Marguerite-nek a saját hangját visszahallani. Elvégre ha az anorexiások sovány létükre kövérnek hiszik magukat, létezhet az ellenkező jelenség is, ráadásul Orbán Viktor érzésem szerint más dolgokkal kapcsolatban is elszakadt a realitástól. Ebben az esetben durva lehetett neki ezt olvasni. De nem mindegy, hogy valaki hogy reagál egy ilyen szembesülésre. Marguerite reakciója az egyik véglet, ami nyilván nem ideális. Azt is el tudom képzelni, hogy valaki belegondol a dolgokba és beismeri: ja, tényleg túlsúlyos vagyok, ez van, emberek (esetleg politikusként még előnyére is fordíthatja mondjuk azzal az érvvel, hogy éjjel-nappal a haza érdekében dolgozik és nincs ideje a külsejével foglalkozni vagy sportolni). Ehelyett itt most az történik, hogy a kormánypárt visszatámad és Karigerit próbálja mindenfélével lejáratni, az angol nyelvtudásának állítólagos hiányától kezdve (mondjuk aki már hallotta Orbán Viktort angolul beszélni, az rájön, hogy ez az "alacsony liberálisok"-elmélethez hasonló baklövés) egészen addig, amíg nemes egyszerűséggel lezsiráfozzák. Mert a Mi Bölcs Vezérünknek mindenben tökéletesnek kell lennie. Ahogyan Nicolae Ceaușescut és feleségét, Elenát neves tudósokként ünnepelték, most nemsokára dicshimnuszok következnek majd arról, hogy Orbán Viktor milyen szép sovány. Lehet, hogy beleírják az Alaptörvénybe is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése