2021. május 17., hétfő

Megáll az idő - a Coca-Cola és a Covid-teszt

 Biztos sokakban megmaradt a filmnek az a jelenete, mikor a fiatalok egy házibuliban először kóstolnak Coca-Colát, amihez akkoriban Magyarországon nem lehetett hozzájutni: az egyik srác apja hozott Londonból "egy egész üveggel" (olyan kétdecissel, mint a képen), és a srácok életében különleges pillanat, hogy megkóstolhatják. Az én gyerekkoromban kólát már lehetett kapni, de a Nyugaton élő rokonok akkor is úgy jöttek Magyarországra, hogy hozták csomagban a Toblerone és a Milka csokit, a Barbie-babákat és más olyan dolgokat, amikre a magyar fiatalok csak vágyakozhattak.


Most én vagyok a nyugati rokon. Amikor Magyarországra megyek, a táskám tele van Covid-gyorsteszttel (itt ingyen adják a patikában, nem hivatalos az eredménye, de arra jó, hogy ha valakinek tünetei vannak, ellenőrizhesse, hogy fertőzött-e) és FFP2-es maszkokkal (amiből Magyarországon egy darab kerül annyiba, mint itt egy tízes csomag). Harminc évvel a vasfüggöny lehullása után nemcsak a határellenőrzés tért vissza, hanem az is, hogy mi visszük az otthon maradottaknak azokat a dolgokat, amikhez Magyarországon nem vagy csak drágán juthatnak hozzá.

A szocializmusban nemcsak gazdasági, hanem ideológiai okai is voltak, hogy sokáig nem engedték be a nyugati termékeket, például a Coca-Colát: hiszen akkor kiderült volna, hogy a magyar ipar, amelynek (a képen is látható) termékeire annyira büszkék, milyen szarokat gyárt. Annak, hogy most Magyarországon nem ingyenes a Covid-teszt, szintén nemcsak gazdasági okai vannak. Hiszen ha annyit tesztelnének, mint Ausztria, esetleg kiderülne, hogy a kizárólag oltásra épített járványkezelés nem ideális stratégia (főleg, ha ezen oltások közül legjobban a kérdéses hatásfokú Shinopharmot reklámozzák, illetve adott oltásfajtákat olyanoknak is beadnak, akiknek koruk vagy alapbetegségük miatt azok nem ajánlottak). Ausztriában napi 300 ezer tesztet végeznek, mert szeretnék tudni, mi a valós járványügyi helyzet. Magyarországon csak 15 ezer teszt készül naponta, mert a magyar kormány nem a valósággal akar szembenézni, hanem a saját illúzióit szeretné igazolva látni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése