2012. április 10., kedd

Szerelem á la Beszélj hozzá

***SPOILER***
http://www.life.hu/sztarszerzok/20120407-franco-marco-husveti-jegyzet-szerelem.html

Ezzel az írással kapcsolatban az első reakcióm valami olyasmi, ami miatt a feministák támadták Almodóvar filmjét: a tökéletes pasi/nő ezek szerint az, aki kómában fekszik? Naná, hogy tökéletes, hiszen még alig ismeri; egy hét kapcsolat után nem sokat tudhat róla, még akkor se, ha annak az egy hétnek minden percét együtt töltötték. Más kapcsolatban fokozatosan megismerik egymást, beleértve a másik hibáit vagy kevésbé szimpatikus tulajdonságait. Ágnesnek erre nem volt alkalma. Számára Gábor a tökéletes pasi - csakhogy nem Gábort szereti, hanem azt, amit egy hét alatt megismert belőle.

Nemcsak ebből a szempontból látom azonban problémásnak, hogy ez a történet az igaz szerelem példázataként kering a neten. Ágnes ugyanis nemcsak egy illúziót szeret egy valóságos férfi helyett, hanem egyben egy passzív, akaratát nyilvánítani nem tudó lényt, akivel kapcsolatban ezért ő dönthet. Ő pedig úgy döntött, hogy az áldozatkész, végsőkig hűséges szerelmest játssza, függetlenül a másik fél érdekétől - ami valószínűleg inkább lenne a kórházi kezelés, ahol megfelelő ellátást kapna, és a tudomány fejlődésével még az is előfordulhat, hogy egy nap visszahozzák a kómából. Közös otthonukban ennek kicsi az esélye. Gábort a lakásban tartani a kórház helyett egyszerűen önzés, ami pedig nem igazán fér össze a szerelemmel.

Azt hiszem, Ágnesnek valójában az az érdeke, hogy Gábor ne ébredjen fel. Ha megtenné, ő döbbenne meg legjobban, mennyire más, mint amilyenként emlékezett rá. A kapcsolatuk nem maradna meg sokáig. Az igazi szerelem ugyanis nem az, amikor kitartasz egy olyan ember mellett, akinek a személyisége és a kommunikációja semmilyen formában nem befolyásolhatja a döntéseidet. Az igazi szerelembe beletartozik, hogy figyelembe veszed a másik igényeit, és azok kedvéért olykor lemondasz a sajátjaidról; hogy lépést tartasz hangulatingadozásaival és folyamatos változásával; hogy elviseled, ha nincs ideje vagy energiája törődni veled; hogy kibírod, ha boldogtalan és te nem tudsz segíteni rajta. Az ilyen - tulajdonképpen nagyon hétköznapi - történetek inkább lehetnének a szerelem példázatai, mint a könnyes-romantikus love storyk a kómába esett férfi/nő mellett kitartó kedvesről.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése