2021. október 7., csütörtök

Visegrádi királyi palota


 


(képek: https://www.visegradmuzeum.hu)

Aki ellátogat a visegrádi királyi palotába, az egy pillanatig sem kételkedik abban, hogy igaza volt a történelemkönyveknek: Mátyás idejében Magyarország az európai kultúra és művelődés egyik központja volt. Akkoriban egész Európa ismerte Magyarország nevét (és nem negatív értelemben, mint most: https://katt-bjorn.blogspot.com/2021/08/how-hungary-made-it-to-world-map.html). Ha Mátyás felvilágosult, gazdag udvarában valaki azt mondja, hogy az ország pár évtized múlva három részre szakad, évszázadokon át nem létezik független politikai entitásként, míg végül területének nagy részét elvesztve, nagyhatalmak játékszerévé válik, valószínűleg körberöhögik.

Olvasom a híreket Angliából: a vámok miatt mindennek felment az ára, a boltokban hiány van, mert nincs, aki kirakodjon, nincs elég mezőgazdasági munkás és kamionsofőr. És ez még csak a kezdet. Az észak-írek közül sokaknak fontosabb az EU-ban maradás, mint a vallási különbségek, úgyhogy a Brexit megoldhatja azt, amit a politikusoknak eddig nem sikerült: Írország egyesítését. A skótok pedig az első adandó alkalommal húznak el az Egyesült Királyságból, és nem mellesleg viszik magukkal az északi-tengeri olajmezőiket is. Anglia és Wales Egyesült Királysága (ha így fogják hívni) egy szomorú kis ország lesz Európa szélén, amely visszasírja korábbi hatalmát és gazdagságát.

Eddig a párhuzam, de van egy különbség. Mátyás virágzó Magyarországának bukását külső körülmények, a törökök támadása okozta. A Brexit viszont kizárólag az angolok arroganciájának, nemzeti hepciáskodásának és idegengyűlöletének a következménye. Ők is azt hitték, mint sokan mások, hogy akinek egyszer hatalma lett, annak meg is marad. Pedig ha kicsit is tanultak volna a történelemből (és ehhez nem kell magyar forrásokhoz nyúlni: Litvánia, a tatár és az oszmán birodalom és sok más is hasonló sorsra jutott), rájöttek volna: a hatalmat senki se örökbe kapja, meg kell dolgozni érte.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése