2021. október 4., hétfő

A tanú - "Elnézést, ez már az ítélet"

 Pelikán elvtárs tárgyalásán már eleve megvan az ítélet; a bírósági eljárás csak színjáték, a bírónak magának semmi lehetősége nincs a tanút meghallgatva önálló döntést hozni. Pedig ugye erről szólna egy független bíróság.

(kép: dunszt.sk)

Az ellenzéki előválasztás első fordulójának 2. és 3. helyezettje elég gyorsan elfelejtette a "bárki is nyer, azt támogatni fogjuk" ígéretet, és azt fontolgatják, hogy összefognak, nehogy az 1. helyezett nyerjen. Pedig Márki-Zay Péter maga is elismerte, hogy programja olyan sokban nem különbözik Dobrev Kláráétól, viszont (tette hozzá) az ő szavazóit nem fogja tudni rávenni, hogy Klárára szavazzanak az "éles" választásokon. Ami elég érdekes kijelentés, hiszen ha egy hasonló programmal arra rá tudta venni őket, hogy őrá szavazzanak, akkor Klárára miért nem? Előfordulhat, hogy nekik nem a program számít, hanem az, hogy az azt képviselő személy egy nő, Gyurcsány Ferenc felesége és/vagy a DK jelöltje? Ezt hívják úgy, hogy előítélet. Peti láthatóan feltételezi, hogy választói előítéletesek, és/vagy saját maga is az (ami esélyes, mert miért is szavaznának előítéletes emberek egy előítéletmentes politikusra).

Ennél az apró momentumnál (nem Momentumnál) számomra aggasztóbb az, hogy Geri és Peti ugyanúgy nem adják meg a választóknak a tájékoztatáson alapuló döntés lehetőségét, mint a magas politika a Pelikán elvtárs ügyét tárgyaló bíróságnak. Nem az van, hogy választhatunk Peti és Geri közül, hanem szépen felülről eldöntik, melyik lesz az a jelölt, aki levált(hat)ja Orbán Viktort. És pont itt van a kutya elásva: a jelek szerint ennek a választásnak már nem a magyar demokrácia helyreállítása a célja, csak és kizárólag Viktor legyőzése. (Nyilván lehet azzal érvelni, hogy de hát úgyis csal a FIDESZ a választáson, csakhogy akkor eleve nem előválasztást kéne tartani, hanem pl. nemzetközi megfigyelőket hívni az országba a választás tisztaságának biztosítására.) Ez a megközelítés pedig nem zárja ki, hogy utána egy másik diktátor kezébe kerüljön az ország (ld. a cár és Lenin felcserélhetőségét a Doktor Zsivágóban: https://mmreflexiok.blogspot.com/2018/04/doktor-zsivago-lenin-az-uj-car.html). Az, hogy a két férfi jelölt éppen kivenni készül az emberek kezéből a választás lehetőségét, ilyen szempontból nem túl biztató. Hogy egy kicsit extrém hasonlattal éljek, kb. olyan, mintha valaki White Power feliratú pólóban menne állásinterjúra a roma önkormányzathoz.

1 megjegyzés: