2021. október 30., szombat

Emberek és dinók, avagy mit tanulhatunk a Qbit-cikkből

 A Qbit cikke (itt olvasható: https://qubit.hu/2021/10/28/a-magyarok-egyharmada-ugy-tudja-hogy-az-ember-egyutt-elt-a-dinoszauruszokkal?fbclid=IwAR2qIDvQr47ksB4HDe0f94kpAHdMWOmis27sp4ND8ZSYZOeCjJClGuU3kPk) nagyon tudományos megközelítéssel csak a tényeket írja le és nem von le következtetéseket. Ez viszont sajnos ahhoz vezet, hogy a cikket a többség egyfajta felháborodáspornóként olvassa, hogy úristen, mi lesz így ebből az országból. (Persze ott van a másik oldal is, aki hevesen ágál, hogy ez butaság, mert őt pl. nem kérdezték meg, vagy a gyerekek egy csomószor direkt hülyeséget válaszolnak - amiben az a szép, hogy ezek az emberek nincsenek tisztában a reprezentatív felmérés fogalmával vagy az Eurobarométer és a PISA-teszt közötti különbséggel, de ehhez képest felháborodnak azon, hogy a magyarokat bárki is tájékozatlansággal vádolja.) Viszont ha megnézzük, hogy mely kérdésekben tájékozatlanok a magyarok, magyarázatot nyerhetünk néhány jelenségre. Úgyhogy most ezt fogom tenni azokkal a témákkal, amelyek számomra a legszembeötlőbbek voltak - nyilván van még bőven más is, szóval bátorítom az olvasóimat, hogy keressenek még.

1. Az egyik téma, amin a magyarok elvéreztek, a környezetvédelemmel kapcsolatos kérdések (a növények termelik-e az oxigént, emberi tevékenység okozza-e a klímaváltozást). Ez számomra megmagyarázza, miért olyan kis mértékű a tiltakozás pl. a fakivágások ellen, illetve miért vannak sokan felháborodva, ha valaki azon kampányol, hogy közlekedjenek kevesebbet autóval vagy ne egyenek húst (az előbbivel kapcsolatban elég megnézni a Karigeri bármelyik posztjára adott reakciókat - néha komolyan az életéért aggódom - , az utóbbival kapcsolatban pedig kb. minden olyan esetet, amikor valaki megoszt egy vegán receptet). Mondjuk itt látok egy pozitív tendenciát, a mai tizenévesek sokkal környezettudatosabbak, de sajnos egyelőre ők még kisebbség és nem szavazóképesek - mire azok lesznek, talán már túl késő lesz bármit is megmenteni.

2. A konteóhívők nagy aránya, illetve az, hogy sokan nincsenek képben a gyógyszerek működését illetően, magyarázza a Coviddal kapcsolatos tévhiteket, illetve az akár még enyhe intézkedések elleni heves tiltakozást. A fél magyar Facebook őrjöng azon, hogy novembertől ismét maszkot kell majd hordani a tömegközlekedésen, noha a legtöbb európai országban ezt a rendelkezést vissza se vonták az idén. Na de ha valaki azt hiszi, hogy a koronavírust igazából az oltás juttatja be a szervezetébe a chippel együtt, akkor érthető, hogy ellenzi a korlátozó intézkedéseket, és könnyen lehet, hogy be se fogja tartani őket. (Amikor Magyarországon kötelező volt kültereken is maszkot viselni, kevesebb maszkos embert láttam Budapesten a Keleti közelében, mint a bécsi utcákon, ahol pedig nem volt kötelező a maszk.)

3. Az is befolyásolhatja a Coviddal kapcsolatos viselkedést, hogy mennyire nem bíznak a magyarok a tudományban. 60% szerint a tudósoknak egyáltalán nem kéne beavatkozniuk a politikai döntésekbe, és a többség azt sem akarja, hogy tudományos cikkek ingyen elérhetőek legyenek az interneten. Pedig pl. a koronavírust illetően van ilyen oldal és jól lehetne róla tájékozódni is (https://www.covid1001.hu/rolunk/). Az emberek többségét azonban láthatóan ez nem érdekli. Talán azért is, mert az összes vizsgált ország közül a magyarok veszik leginkább készpénznek, amit a vezetők mondanak nekik. Ez annyira nem meglepő egy olyan országban, ahol nincs demokrácia (oda-vissza hat a dolog: egy diktatorikus országban az emberek nem mernek/tanulnak meg szembemenni a hatalommal, viszont pont azért maradhat hatalmon egy autokrata vezető, mert az emberek kritikátlanul elfogadják a tekintélyt).

4. A magyarok az átlagnál jóval kevésbé gondolják azt, hogy Európának nyitnia kéne és együttműködnie a világ többi részével. Ez se meglepő azok után, hogy a magyar Facebook-kommentelők egy részének a szájából ömlik a rasszizmus, az idegengyűlölet és a migránsellenesség (ez utóbbi még a bécsi magyar csoportokban is, ami egészen ironikus). A jelenlegi magyar politika is igyekszik megmutatni, hogy a magyarok egyenlő értékűek a többi európaival, miközben viszont mélységesen lenézi a más kontinensekről érkező embereket. Pedig ha globális hierarchiákat állítunk fel az emberek között a származásuk alapján, a magyarok sem kerülnek éppen az elitbe (a 19. században Lewis Henry Morgan és társai az alacsonyabb rendű európai civilizációk közé sorolták őket). Szóval pont a magyaroknak érdeke lenne lebontani ezeket a hierarchiákat. De mint a fentiek is mutatják, a magyarok gyakran mennek szembe a saját érdekeikkel, részben éppen a tudatlanságuk miatt.


(Na jó, én is teszek be ide Frédi-Bénis képet, mert láthatóan anélkül nem lehet erről a cikkről írni. A kép forrása: flintstones.fandom.com)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése