2018. szeptember 9., vasárnap

Csakazértis szerelem

Ez eredetileg ugye a 80-as években az Első Emelet száma volt, most viszont újra feldolgozták, sőt olykor váratlanul megszólal a villamosmegállóban (az oreós Milka reklámjaként). Szándékosan nem írok linket, helyette idéznék pár sort a szövegből:
„nyomodban maradok, jól tudod”
„ha kihúzod a telefonod, odafutok és bekopogok”
„ébredésed is én leszek/mert az ablakon otthagyok egy üzenetet”
„kigúnyolhatsz és ellökhetsz/az Északi-sarkig is elszökhetsz/elér bárhol a csakazértis szerelem”

Amit ez a dal leír, az maga a zaklató követés (stalking), a szexuális zaklatás egyik formája. Az énekest (az eredeti verzióban férfi, de nem lett sokkal jobb a helyzet attól, hogy duetté alakították) baromira nem érdeklik a másik fél érzelmei. Ő eltökélte, hogy megkapja, amit akart, bármi áron. És ezt szerelemnek nevezik (ld. még a „szerelemféltésből elkövetett gyilkosság” fogalmát, ami azt sugallja, hogy az elkövetőt enyhébben kell elbírálni, hiszen szerelmes volt, állítólag).

Persze érvelhetünk azzal, hogy a 80-a években, amikor ez a dal született, még nagyon nem volt Magyarországon közbeszéd a szexuális zaklatásról. Most már viszont van, mégis újra felvették változatlan szöveggel, sőt egy olyan terméket reklámoznak vele, amely szereti a gyengédséggel és gondoskodással asszociálni magát. Mondhatnánk, hogy nem kell egy bugyuta dalszövegnek túl nagy jelentőséget tulajdonítani, csakhogy ezek a giccstermékek kulturális üzeneteket közvetítenek. Most, hogy újra feldolgozták, egy újabb generáció fog abban a hiszemben felnőni, hogy valakit követni, telefonhívásokkal és üzenetekkel zaklatni a szerelem jele. Ennyire semmi hatása nem volt az elmúlt évek szexuális zaklatás-botrányainak és a #metoo kampánynak?

Még szerencse, hogy vannak zenék, amelyek más üzeneteket közvetítenek. Bródy János „Engedd, hogy szabad legyek” című száma nem sokkal az Első Emeleté után született, viszont olyan képet fest az ideális kapcsolatról, ahol egymás kölcsönös tiszteletben tartása az alap: „Ha társad vagyok s nem a birtokod/és nem mindegy, hogy mit akarok/akkor engedd, hogy szabad legyek”. Ezt is feldolgozták nemrég, és ezt be is linkelem, mert ennek az üzenetével tudok azonosulni, és örülnék, ha minél többekhez eljutna. Köszi, Tini, köszi, Margaret Island.

https://www.youtube.com/watch?v=_MZ4eFEP9pg

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése