2014. október 23., csütörtök

Tedd magad szabaddá!

Ahhoz képest, hogy ez volt a tüntetés témája, nem sokan dobtak fel ötleteket, hogy hogyan tehetnénk szabaddá magunkat. Az egyik ilyen kivétel volt Varga Attila az UCCU-tól. "Tedd magad szabaddá azáltal, hogy segítesz egy másik embernek szabaddá tenni magát!"

Ez a mondat látszólag anakronisztikus, de mégsem az. Vannak, akik számára nem kérdés, mi kellene ahhoz, hogy szabadnak érezhessék magukat. Ha valaki az utcán kényszerül aludni (például azért, mert meggondolatlanul úgy döntött, ma lezuhanyozik, és ezzel kimerítette a neki járó napi hajléktalan-ellátást), vagy bőrszíne miatt automatikusan kisegítő osztályba kerül, vagy nem fogadhatja örökbe azonos nemű párja gyerekét, az konkrét jogszabályoktól és politikai döntésektől szenved, szabadságát tehát ezek megváltoztatása jelentené. A tüntetésen azonban feltételezésem szerint többen voltak átlagos középosztálybeli emberek, akik nem tudtak volna ilyen egyértelmű hátrányokat felmutatni saját életükre vonatkozóan: persze sok törvény érinti hátrányosan őket, de nem olyan mértékben, hogy alapvető szabadságukat veszélyeztetné. Így viszont nehezebb saját helyzetükben lényeges változást elérniük. Ugyanakkor ők azok, akik sokkal többet tehetnek az elesettekért, mint az elesettek maguk. Nem kell feltétlenül nagy dolgokban gondolkozni. Ha veszünk egy Fedél nélkült, talán nekünk köszönhetően lesz a terjesztőnek pénze ennivalót venni, és ezzel hozzájárultunk a szabadsága növeléséhez. Az, ha csináltatunk egy rámpát az üzletünk bejáratához, letétbe veszünk kávét, üdítőt vagy éppen macskakaját, netán önkéntes munkában enyhítjük egy idős ember magányát, nem váltja meg a világot vagy hozza vissza a demokráciát, de egy vagy több ember életminőségén javíthat. És hogy a Talmudot idézzem: aki egy embert megment, az egész emberiséget menti meg.

Aki tehát nem tudott választ adni a kérdésre, hogyan teheti magát szabaddá, ne csüggedjen. Nézzen csak körül: bőven van olyan ügy, amelynek szolgálatában szabaddá tehet másokat és rajtuk keresztül önmagát is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése