2013. május 14., kedd

Zsernyákok, Macskafogó 2. és a BKV

***SPOILER***

A Zsernyákok olyan film, ami csak svédeknek juthatott eszébe. Ugyanis annyira törvénytisztelő társadalmat ábrázol, ahol a bűnözés gyakorlatilag nem létezik. Féltik is a rendőrök az állásukat, ezért határoznak úgy, hogy maguk követnek el bűncselekményeket, nehogy ezek hiányában egységüket megszüntessék. A Macskafogó 2. rendőrsége továbbfejlesztette ezt a technikát: megállapodást kötött a Négy Gengszter Kft-vel, akik kötelességszerűen rabolnak ki bizonyos házakat, hogy az így eltűnt tárgyakat a rendőrség aztán hatékonyan megtalálhassa.

Ez a két film akkor jutott eszembe, mikor a múltkor a buszon az ellenőr figyelmeztetett, hogy írjam rá a bérletszelvényemre az igazolvány számát. Mint elmondta, kollégái újabban az ilyen eseteket büntetik, mást ugyanis nem tudnak, mert már mindenkinek van bérlete.

Amellett, hogy az utolsó állítással kapcsolatban felmerültek bennem kétségek (az ellenőrök megjelenésekor egy öttagú családnak igen sietős lett a leszállás), elgondolkoztam, mi is a BKV célja az ellenőrzésekkel. Azt hittem volna, az, hogy az emberek az ellenőrzésre számítva vegyenek jegyet és ne blicceljenek, de ezek szerint inkább az, hogy minél több embert tudjanak megbüntetni; ez egyfajta sport lehet, mint a Gyalogkakukk elkapása a Kontrollban. Talán attól félnek, nem lesz többé létjogosultságuk, ha egy nap mindenki jeggyel utazik majd? De hiszen a szabályok elvileg megelőző jellegűek; olyan országban is törvény tiltja a lopást, ahol amúgy nem nagyon lop senki (pl. Izlandon, állítólag azért, mert marha komplikált elszökni az országból). Én személy szerint pártolom a jegyvásárlást, mert különben mi másból fejlesztené a BKV a szolgáltatásait. Azt hittem volna tehát, hogy a BKV és mi, utasok szövetségesek vagyunk ebben a kérdésben. A BKV viszont a jelek szerint úgy látja, hogy ellenfelek. Ez engem eléggé elszomorít, mert miért tekintsek ellenfélnek valakit, akivel alapvetően egyetértünk?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése