2012. június 28., csütörtök

Doktor House: A külcsín

***SPOILER***

A tini szupermodell egyértelműen rákos, ám sehol sem találják a daganatot. A megoldás: ott volt, ahol nem keresték - a heréiben. Ugyanis Alex interszexuális (orvosilag ez a "pszeudohermafroditizmus", amit én kicsit degradálónak érzek - még csak nem is igazi), csak heréi felszálltak a hasüregbe, ezért nem derült ez ki korábban.

A dolog érdekessége, hogy amint ez kiderült, House rögtön fiúként kezd el Alexről beszélni. Pedig van neki női nemi szerve, mellei (nem szilikonból!), és nagyon határozott női identitása. Ám mintha egyetlen férfiszerv megléte rögtön férfivá változtatná, hasonlóan az apartheid idején alkalmazott amerikai rendszerhez, miszerint egyetlen fekete felmenő automatikusan négerré teszi az utódot.

House-on persze nem lepődünk meg, de a sorozat más epizódjaiban ilyenkor lép be Foreman vagy Cameron, hogy egy politikailag korrektebb megközelítést alkalmazzanak. Ezúttal nem ez történt. Úgy tűnik, a sorozat készítői - bár dicséretre méltó módon láthatóvá tesznek egy láthatatlan csoportot (erről ld. Orchideák c. bejegyzésemet) - nem voltak annyira nyitottak, hogy elfogadják: igenis lehet valaki egyszerre nő és férfi, vagy éppen egyik sem. Mindenképpen bináris rendszerben gondolkoznak a nemekről, ráadásul tisztán biológiai alapon, az illető identitásának figyelembe vétele nélkül.

Elkelne nekik egy képzés transz témában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése