2012. június 25., hétfő

Lány a vízben

***SPOILER***

A philadelphiai apartmanház enyhén flúgos lakói összefognak, hogy segítsenek egy nargnak, vagyis vízi nimfának visszatérni saját világába anélkül, hogy a gonosz krant széttépné. A feladat annál is bonyolultabb, mert mindenkinek megvan a maga feladata, de senki sem tudja magáról, melyik feladat vár rá. Ebből egy csomó csetlés-botlás származik, hiszen emberek gyakran a nem megfelelő szerepet vállalják magukra, vagy éppen elbizonytalanodnak abban, képesek-e végrehajtani feladatukat. De végül mindenki megtalálja a funkcióját, és csak azt az egyetlen embert éri el a végzet, aki felfuvalkodottságában azt hitte, képes megszabni mások életcélját.

Ugyanis a sablonok, amelyekben az ostoba 13B lakó gondolkodik, nem mindig húzhatók rá a valóságra. Nem biztos, hogy a segítő "egylet" az a társaság, akik folyton együtt lógnak; lehet, hogy sose beszéltek még egymással. És az egész olyan, mint egy jó krimi: a végén verjük a fejünket a falba, hogyan nem láttuk a megoldást. Hát persze, hogy az kapta a gyógyító szerepét, aki több alkalommal is élete kockáztatásával mentette meg a lányt! Hiszen egész élete arról szólt és szól, hogy segítsen az embereken (meg adott esetben a nargokon is). Csak nem vettük észre, mert ő sem hitt magában eléggé, hogy észrevegye.

A mese tanulsága egyrészt az, hogy mindenkinek megvan a feladata, és mindenkinek magának kell azt megtalálnia; másoknak nem fog menni, mert csak a felszínt látják, a rejtett képességeket és személyes történeteket nem. A másik az a jelenet, amelyben a gyógyító eltünteti a lány súlyos, méreggel átitatott sebeit. Ezt azáltal tudja megtenni, hogy kimondja mindazt a fájdalmat, amelyet évek óta magába fojt. Könnyei hatására nemcsak a sebek hegednek be, de ő maga is meggyógyul. Nem véletlenül köszön el a nargtól így: "megmentetted az életemet".

Ajánlom ezt a filmet mindazoknak, akik bizonytalanok abban, megtalálták-e életük küldetését, és azoknak, akik nem merik vagy nem tudják feltárni fájdalmaikat, hogy a gyógyulás útjára léphessenek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése