2024. február 11., vasárnap

Sik Endre: De-demokratizáció és morális pánikgomb Magyarországon

 https://events.ceu.edu/2023-11-22/department-seminar-hungarian-version-de-democatization-operation-moral-panic-button-mpb



A morális pánikgomb neve félrevezető: nem akkor kell megnyomni, amikor pánikot érzünk, hanem épp ellenkezőleg, a kormány nyomja meg akkor, amikor valamilyen morális pánikot kíván kelteni (ha valaki nem ismerné ezt a fogalmat, itt fejtem ki: https://mmreflexiok.blogspot.com/2022/01/menj-tovabb-avagy-mi-koze-salvadori.html). Sik Endre az előadásában számos példát hozott fel arra, hogy a FIDESZ hogyan nyomogatja a morális pánikgombokat, hogy a migránsok ellen hangolja a lakosságot, de eszünkbe juthatnak a Brüsszel- vagy dzsenderellenes kampányok is. Sik szerint azonban nem is fontos nekik, hogy a teljes lakosságot megszólítsák. Hiszen kétharmaduk van; elég, ha a szavazóikat megtartják, a többiekkel nem kell törődniük. Minden belföldi kommunikációjuk arra irányul, hogy szavazótáborukat emlékeztessék rá: ők a jófiúk, rájuk kell szavazni, csak ők védhetik meg az országot a csúnya dzsenderektől/migráncsoktól/pedofiloktól stb. 

Hogyan alkalmazható ez az elmélet Novák Katalin váratlan zuhanórepülésére? Ugye kiderült, hogy még az ősszel Katika kegyelmet adott egy pedofíliában bűnrészes elítéltnek. Ez azért ciki, mert a kormány az elmúlt pár évben elég rendszeresen nyomogatta a pedofil pánikgombot, szóval fennállt a veszély, hogy az eddig hűséges FIDESZ-szavazók elfordulnak a párttól. Gyorsan intézkedni kellett tehát, megszabadulni a rossz lányoktól, hogy a jófiúk továbbra is dicsfényben tündökölhessenek. Egy másik változat szerint előre megírt forgatókönyv volt az egész, Novák Katalinnal aláíratták a kegyelmi határozatot és ott tartották a fiókban, hogy egy alkalmas pillanatban az egész "véletlenül" kiderülhessen - az alkalmas pillanat oka lehetett az, hogy a főnök aggódott Katika túlzott népszerűsége miatt, esetleg Katika valamely ponton beleköpött a levesébe, de lehet, hogy csak túl régóta nem volt semmi, ami mozgósíthatta volna a FIDESZ-szavazókat.

Ki kell tehát ábrándítanom azokat az ellenzéki érzelmű embereket, akik lelkesen ünneplik a győzelmet. Ez az egész nem róluk szólt, akárhányan is tüntettek volna, ha olyan ügyről van szó, amiben a FIDESZ szavazótábora támogatja a történteket, nem változott volna semmi. Az, hogy egyáltalán van még engedélyezett politikai ellenzék, kizárólag annak köszönhető, hogy fenn kell tartani a demokrácia látszatát. Az államfő Magyarországon mindig is bábszerepet töltött be (emlékszünk a felháborodásra, amikor Sólyom László valamit nem akart aláírni), így cserélgethető. Bárkit is váltanak le, amíg nem a kormánypárt az, Magyarország nem fog visszademokratizálódni.

(A pánikgomb képe - ami igazi, nem morális pánikgomb - egy "pazar cuccok" nevű oldalról származik, ahol az ajándékok között listázzák. Ez nekem kicsit fura; bár kétségtelenül több a gyakorlati haszna, mint egy virágcsokornak, szerintem kicsit bizarr lenne ilyesmit vinni a nagyinak anyák napjára.)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése