2022. október 6., csütörtök

A nagy magyar Mekk Mester

 ***SPOILER**


A Mekk Mester sorozat a magyar animáció egyik csodája. Nemcsak vicces, hanem egy nagyon általános jelenséget figuráz ki minden korosztály számára érthető módon: azokat az embereket, akik magukat mindentudónak állítják be, miközben folyamatosan bakot (stílszerűen mondhatnánk: kecskebakot) lőnek, mert ha esetleg meg is vannak az alapvető készségeik, nem látják összefüggéseikben a dolgokat. Ott van például az az epizód, amikor Mekk Mestert megkérik, hogy építsen kandallót, mert túl hideg a ház - ő pedig ezt úgy oldja meg, hogy leszedi a tetőről a cserepeket. A kandalló elkészül, de a ház nyilvánvalóan hideg marad. (Ez volt a spoiler.)

Az Orbán-kormány működése erősen hasonlít Mekk Mesterére. Szakértőnek kiáltják ki magukat egy csomó dologban, annó azzal kampányoltak, hogy ők meg fogják oldani a problémákat (most már elővigyázatosabban azzal kampányolnak, hogy az ellenzék nem fogja ezeket megoldani, és nagyvonalúan elfelejtik hozzátenni, hogy ők maguk még annyira sem). Ijesztő az infláció, romokban az egészségügy és az oktatás, de ők csak villognak a sikereikkel - azokkal is, amelyek azóta kudarcnak bizonyultak, lásd rezsicsökkentés. Annak, hogy nem látják az összefüggéseket, szép példája az, amikor megtiltották, hogy az állami szektorban dolgozó orvosoknak magánpraxisa legyen - eszükbe se jutott, hogy minden épeszű orvos a magánszektort választaná a kettő közül, főleg az egyéb körülményekre való tekintettel (amelyekről itt írtam: https://mmreflexiok.blogspot.com/2020/10/miert-eppen-alaszka-avagy-tobbezer.html). És akárcsak Mekk Mestert (például a kandallós esetnél), őket sem érdekli, hogy az emberek jóllétét hogyan befolyásolja egy adott intézkedés; nekik ki lett adva, hogy elérjenek valamit (pl. legyen mindenhol orvos), és erre az első kézenfekvő megoldást választották ahelyett, hogy az érintettekkel egyeztettek volna.

Tudjátok, mi a legfurább Mekk Mesterben? Hogy a sorozatos kudarcai ellenére még mindig bíznak benne és adnak neki munkákat.
(kép: imdb.com)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése