2019. szeptember 24., kedd

Greta Thunberg: Hogy mertek mindannyian hozzám jönni egy kis reményért?

https://index.hu/techtud/2019/09/23/greta_thunberg_ensz_beszed_klimacsucs_klimavaltozas/?fbclid=IwAR0GGwBZlGg4gRG8-LX6MlZqr32cU_VUXwmoE7uIz1CqECMqV-X_37CanRE

Greta Thunberg dühös, és igaza van. Amióta megjelent a színen, nemcsak ki lett nevezve a klímaváltozás Grál-lovagjának, de az idősebb generációk mutogathatnak rá: lám, a jövő nemzedéke majd megvalósítja a fenntartható világot. Ezért aztán nekünk nem kell energiát belefektetni, vagy legalábbis nem sokat. Nyugodtan mehetünk a sarki közértbe autóval vásárolni ötször becsomagolt élelmiszereket, vághatjuk ki az esőerdőket és a budapesti fákat, cserélhetjük le lakásunk teljes berendezését és elektronikus eszközeinket évente az aktuális divat szerint. A fiataloké a jövő, majd ők megoldják. Úgyis nekik kell, mi akkor már nem fogunk élni.

Ezzel nemcsak az hibádzik, hogy a jelenlegi jóslatok szerint a mostani középkorú generáció igenis vígan élni fog még, amikor beüt a klímakatasztrófa. Hanem az is, hogy látható belőle: a fiatalokba vetett ilyetén lelkes hitet alapvetően a kényelem és a lustaság motiválja. CSak nekünk ne kelljen megváltoztatni a kényelmes kis életünket. Pedig - mint a Forrongó jég című dokuból megtudtuk - már rendelkezésre áll egy csomó technológia, amit bevethetnénk országos vagy helyi szinteken. És, mint a fenti bekezdésben céloztam rá, egyénként is nagyon sokat tehetünk. De akkor le kellene mondanunk dolgokról, márpedig mi azt nem akarjuk. Ezért inkább felmagasztaljuk a klímaváltozás hőseit és - mint a mesékben a lovagokra - rájuk bízzuk a világ megmentését. (Ugyanez folyik egyébként emberi jogok terén is: sokan vannak, akik "mélységesen tisztelik", amit az aktivisták csinálnak, de ők maguk egy nyavalyás facebook-posztot sem képesek szentelni a témának.)

Én nem olyan meséket szeretnék, amelyekben a hős megmenti az országot/falut stb. Hanem olyan meséket, ahol az ország/falu stb. emberei összefognak, és mindannyian hozzájárulnak közös életük megmentéséhez.

1 megjegyzés:

  1. technikai megjegyzés: a webes linkben a ?bclid= és az az utáni rész elhagyható, a link enélkül is működik:
    https://index.hu/techtud/2019/09/23/greta_thunberg_ensz_beszed_klimacsucs_klimavaltozas

    VálaszTörlés