2014. augusztus 7., csütörtök

Rúzs, reptér, satöbbi

***SPOILER!***

Szegény pilótát még a család is húzza. Vallének van épp elég baja, amiért kirúgták az állásából, erre még az anyja is rászáll. Nem csoda: a két gyerek közül mindig ő volt a mostoha, bezzeg húga bármit megcsinálhat, sosem esik ki anyuka kegyeiből. Jelenleg hugica épp anyuci lakásában lakik (persze ingyen), amit olykor önvédelmi tanfolyamok és vad bulik helyszínéül használ, és sejthető, hogy anyagilag is anyja tartja el. Bezzeg Valle csak egyszer kérne kölcsön egy kis időre, már megkapja a prédikációt, hogy ideje függetlenednie a szüleitől.

Aztán Valle pasi létére női pilóta lesz, és olykor húgánál is megjelenik női ruhában. Így találkozik vele édesanyja, aki nem ismeri fel (!), és el van tőle ragadtatva. Míg fiához egy jó szava sincsen, "Mariát" rövid idő alatt úgy megkedveli, hogy őt kéri fel a versolvasásra az esküvőjén. De persze amint Valle lebukik, ismét csak ő lesz a család szégyene. Anyuka láthatóan csak addig tudja értékelni a személyiségét és humorát, amíg idegennek tudja; saját fia már túlzottan belekerült a "rossz gyerek" szerepébe ahhoz, hogy át tudja őt értékelni.

Sok családod ismerek, ahol a "jó gyerek-rossz gyerek" szerepleosztás tartósan fennáll, függetlenül attól, mit csinálnak a szerepekbe belekényszerített emberek. Mert sok "rossz gyerek" mindent megpróbál, hogy szülei megkedveljék őt, vagy legalább elfogadják annyira, mint testvérét vagy testvéreit. Őszintén szólva kevés olyat láttam, akinek sikerült volna. Egy-két extrém esetben, ha a "jó gyerek" annyira kiakad a szülőkre vagy annyira nyeregben érzi magát, hogy valami megbocsáthatatlant tesz (például teljesen megszakítja velük a kapcsolatot), előfordul, hogy a szerepek felcserélődnek és a korábbi "rossz gyerek"-ből hirtelen jó gyerek lesz; persze ha a korábbi "jó gyerek" visszakönyörgi magát, rögtön visszaáll az eredeti felállás. De még ez az ideiglenes dicsőség is ritkán jár ki a "rossz gyerek"-nek. Hiába tűnik el a színről a vetélytárs, szülei őt ugyanúgy szekálják minden marhaságért. Az is előfordul, hogy a szülők továbbra is ajnározzák a velük alig kommunikáló "jó gyerek"-et, és odáig vannak a gyönyörtől, ha egyszer egy évben felhívja őket, míg a másik testvér kedvességét és törődését magától értetődőnek veszik. Néha úgy érzem, Valle találta meg az egyetlen megoldást erre a problémára: ha egyszer a szüleid "rossz gyerek"-nek tekintenek, csak úgy tudsz ebből a skatulyából kikerülni, ha másik emberré válsz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése