2014. július 12., szombat

The Pinups: Nem az első eset (vagy valami ilyesmi)

***SPOILER***
A dal hősnője megszivta a párjával: amikor oldalra néz, a legkülönbözőbb nőkkel látja csókolózni. Eleinte még bombanőkkel, aztán már kövér, kopasz is előkerül. De az utolsó csepp a pohárban az, amikor a másik megcsókol egy férfit. Egy FÉRFIT! Na ez már több a soknál, az énekesnő eldönti, hogy ez volt az utolsó eset.

Amikor a biszexuálisok elleni kifogásként azt hozzák fel, hogy mert megcsalhat egy másmilyen neművel (értsd: másmilyen, mint én), mindig csodálkoztam. Mert ha nem engedem, hogy a párom másokkal is kavarjon, akkor nem mindegy, hogy ezt a szabályt kivel szegi meg? Ha meg nyitott kapcsolatban élünk, akkor eleve nincs is megcsalás.

Persze nem tudjuk a dalban szereplő partner nemét. Ha feltételezzük, hogy férfi, akkor a dalbeli nő lehet szimplán homofób, bár ez nem vallana az együttesre, mert a szöveg nem sugall távolságtartást a dal narrátorától. A többi dalszöveg explicit leszbikus volta miatt számomra mégis valószinűbb, hogy két nő kapcsolatáról van itt szó. Egy ilyen helyzetben miért nagyobb gáz férfival csókolózni, mint nővel? Mert elárulja a leszbikus ügyet? (De hát nem heteróaktivizmusról van szó, csak smárolásról.) Mert utáljuk a heterókat? (Őszintén szólva még nem találkoztam olyan meleggel, aki valóban ezt tenné.) A férfi komolyabb vetélytárs, mint a nő? (ebben nem sok logikát látok, lévén akkor az énekesnő is pasival lenne.) Leginkább az jön át ebből a dalból - és elég sok más megnyilvánulásból is a leszbikus közösségben - hogy ha valaki mindkét nemhez vonzódik, az gáz, nem elfogadható, és lehetőleg semmi közünk ne legyen hozzá.

Van még mit dolgoznia itt a queerelméletnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése