2023. szeptember 18., hétfő

A Halál Ereklyéi kontra A varázslók háborúja

 

Egy Juhász Roland nevű srác írt egy fanfic regényt Harry Potter és a varázslók háborúja címmel alternatív hetedik részként, mielőtt a Halál Ereklyéi megjelent volna (de vélhetően akkor, amikor már Rowling elhintett pár dolgot a tartalomból, mert vannak látványos egyezések, mint Muriel néni vagy Ampók kiemelt szerepe, Harry látogatása szülei sírjánál stb.) Be kell vallanom, nekem ez a változat szimpatikusabb Rowlingénál. Igaz, kevesebb benne a filozófiai tartalom, viszont sokkal kevésbé sötét, mint a "hivatalos" hetedik könyv, jóval többet látjuk Mordont (jó, ez mondjuk nem nehéz, de azért idetettem róla egy képet a doblajewikiről), Tonksot és Lupint, és jóval több az olyan szórakoztató Főnix Rendje-beszélgetés, amelyek az ötödik könyvből a kedvenc részeim. Ugyanis (ez relatíve az elején történik, tehát talán nem spoiler) Dumbledore kérésével szembemenve Harry ebben a változatban elárulja küldetését a Főnix Rendje néhány belső tagjának, és azok segítenek is neki.

Rowling hetedik könyve klasszikus népmesei felépítés: 1-2-3 hős bolyong a pusztában egy küldetésen, amelyet végül önerőből megoldanak. Csakhogy mivel a korábbi könyvek hagyományai alapján el kellett húzni a történetet egy teljes tanév időtartamára, az olvasó és Ron is szembesül azzal, hogy ez milyen halál unalmas. Néha van egy-egy látványos akció (nem spoilerezek), de köztük csak hónapokon át kempingeznek Anglia különböző vidékein és eredménytelenül törik a fejüket arról, hol és mit kéne keresniük. Mindeközben Voldemort átvette a hatalmat, de nem sokat tudunk meg arról, hogy a jó oldalon álló varázslók mit csinálnak; az kiderül, hogy Luna és Neville valamennyire próbálnak ellenállni az iskolán belül, de ezen felül nagyjából csak a Potterfigyelő nevű ellenzéki rádióműsor jelenik meg Voldemort ellenzékeként, amely lelkesítő és vicces, de semmi több. Vagyis ténylegesen egy maroknyi épphogy nagykorú fiatal győzi le a Gonoszt (ez nem spoiler, ugye?), a többiek meg csak lelkesen tapsolnak hozzá. Ugyanaz a "majd a fiatalok/hősök megmentik a világot" attitűd, amit itt kritizáltam: https://mmreflexiok.blogspot.com/2019/09/greta-thunberg-hogy-mertek-mindannyian.html

Ezzel szemben Juhász Roland könyvében valódi háború zajlik. A varázslótársadalom nem várja el Harrytől, hogy mindent egymaga megoldjon, hanem aktívan tesz is Voldemort megdöntéséért. Míg az előző a népmesei, az utóbbi a realisztikusabb változat, hiszen egyrészt kiegyenlítettebbek a viszonyok, másrészt ez a megközelítés felismeri, hogy nemcsak Voldemort az ellenség, hanem az összes halálfaló, tehát hiába Harry feladata Voldit kinyírni, a Rend tagjai és támogatóik azzal is segítik a végkifejletet, ha Voldemort csatlósait kiiktatják. És a fiatalság ereje sincs fétisizálva, hanem a tapasztaltabb varázslók igyekeznek most már célzottan, az oktatási rendszeren kívül átadni a főszereplő hármasnak azt a tudást, amire szükségük lehet.

Mondhatnánk tehát, hogy míg Rowling egy mesei megoldást dolgozott ki egy sötét diktatúra megdöntésére, addig Juhász Rolandé egy realisztikusat. Az egyetlen probléma, hogy a mai magyar ellenzék és támogatóik A Halál Ereklyéi kereteiben gondolkoznak. Van 1-2 kiválasztott hős (személytől vagy csoporttól függően Márki-Zay, Hadházy vagy mittudomén), rajtuk kívül pedig az aktivitás kimerül olyan médiatermékekben, mint Pottyondi Edina csatornája vagy a Partizán, amelyek rendszerkritikusak ugyan, de azért kellően viccesek, nyilván ezzel kívánva bevonzani a nézőket, viszont pont ezáltal nem is veszik őket komolyan. Arra jók, mint a Potterfigyelő, hogy a rendszerkritikus emberek ne érezzék egyedül magukat. Ami fontos, de nem elegendő. Azoknak, akik le akarják váltani Voldemortot/Orbán Viktort, nem elég hősökre várva és podcastokat hallgatva otthon ülni, hanem személyesen is részt kellene venniük a kormányellenes akciókban, mint most a tanártüntetések. Van egy rossz hírem, kedves magyarok: a való életben nincs prófécia, nincs kiválasztott, nem egy 18 éves és pár barátja fogja megdönteni a rendszert. Nektek is tenni kéne valamit, nemcsak Harry Potter eljövetelét várni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése