2016. szeptember 24., szombat

James Bowen: Bob, az utcamacska

***SPOILER***

A könyv során kétszer is előfordul, hogy Bob egy vélt vagy valós támadás hatására elmenekül, és James csak hosszú keresés után találja meg. Mindkét alkalommal felmerül Jamesben: Bob talán azért ment el, mert nem akar többé vele lenni – akár azért, mert ő alapból egy utcamacska és nem kötődik tartósan senkihez, akár azért, mert csalódott Jamesben, aki nem tudta őt megvédeni (bár a második esetben éppen ezt teszi, saját testi épsége kockáztatásával).

James élete persze tele van olyan élményekkel, amikor elhagyták: kezdve szülei válásától gyerekkorában egészen addig, hogy a társadalom mint olyan is magára hagyta, amikor lezüllött és drogozni kezdett. A pszichológusok szerint a gyerekkori elhagyás-élmények különösen erősen beépülnek a személyiségbe. Egy ismerősöm, akinek kicsi korában váltak el a szülei, annyira félt az elhagyástól, hogy első párkapcsolata során pánikba esett, ha a barátja akár csak egy napra is elutazott. Akit sokszor elhagytak vagy magára hagytak, az elhiszi, hogy nem érdemli meg mások szeretetét, ezért aztán (szerinte) nem csoda, ha mások egy idő után besokallnak tőle. Minden emberi (és állati) kapcsolatában folyamatos bizonytalanságban él, mert tudatában van a kapcsolatok törékenységének. Ennek persze megvan az a jó oldala, hogy folyamatosan dolgozik a kapcsolataiért és nem hagyja őket belesüllyedni a rutinba – ugyanakkor az ő számára ez további stresszforrás. A másik személy ráadásul egy idő után besokallhat attól, hogy (ahogy ő azt megéli) a párja vagy barátja nem bízik benne, még akkor sem, ha ő annyira hűséges és megbízható, mint James macskája; lehet, hogy pont ezért fog kilépni a kapcsolatból, ami persze a szorongó fél számára elmélete beigazolódásának tűnik.

Persze van kiút: a fent említett ismerősöm évek óta boldog házasságban él, és Bob segítségével James is megtanulta szerethetőnek látni magát és bízni másokban. Tehát ha olyan emberrel kerülünk össze, aki folyamatosan bizonytalan a kapcsolatunk tartósságát illetően, legyünk türelemmel és ne hibáztassuk ezért. Esetleg szerezzünk neki egy különösen hűséges macskát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése