2016. szeptember 8., csütörtök

Isaura, a rabszolgalány

Igen régen láttam már a sorozatot, de a lényeg még rémlik: hogy tudniillik Isaura rabszolgának született ugyan, viszont fehér bőrű (már nem emlékszem, hogy hozták ezt össze). Ennek hatására viszont különböző előnyöket élvez fekete bőrű rabszolgatársaival szemben: csipkés ruhákban jár, zongorázik (ez mondjuk csak neki előny, a nézőknek nem...) és még egy elegáns fehér fiatalember szívét is elnyeri (aki amúgy rabszolgaság-ellenes, mégis kétlem, hogy beleszeretne Isaurába, ha mondjuk a disznóól takarítása közben látná meg). Tehát hiába a rabszolgaság objektív társadalmi kategóriája, Isaura életútját alapvetően a bőrszíne határozza meg (ezért is ironikus a sorozat magyar címe, a "Rabszolgasors", hiszen Isaura sorsa enyhén szólva nem tipikus rabszolgasors).

A rabszolgához hasonlóan a bevándorló is egy objektív társadalmi kategória, de ugyanúgy különbözőképpen vonatkozik különböző bőrszínű emberekre. A kék plakátos gyűlöletkampány kifejezetten a Közel-Keletről érkező bevándorlókat emlegeti (egy-két plakáton konkrét országmegjelöléssel), és a postaládámban ma talált kis gyűlöletbrosúra képein is arabnak tűnő férfiak és fejkendős nők sorakoznak. Amikor még a kampány kezdetén valaki megkérdezte Orbán Viktort, hogy mi a helyzet a Londonban élő kétmillió magyarral, az volt a válasz, hogy az Unión belüli migráció "az más". Mondjuk a britek a jelek szerint nem így gondolták, hiszen ez volt a Brexit egyik kiváltó oka, de Viktor válasza szépen mutatja a hierarchiát bevándorló és bevándorló között. Akiket nem akarunk, azok az Európán kívülről jövő bevándorlók - más szóval, a színesbőrűek. Amit persze manapság már nem PC mondani, ezért használnak olyan kategóriát, amely ellen tiltakozni látszólag nem gyűlöletbeszéd. Ugyanakkor a "migráns" és "bevándorló" szavak köznapi használata szépen mutatja, hogy az átlagembernek lejön a szándék. Az olimpia megnyitó ünnepségének közvetítésében a riporter "bevándorlók" szóval illette a fellépő indiánokat (hát tény, egykor ők is bevándoroltak, de kicsivel a fehérek előtt...), cigány ismerősöm pedig elmondta, hogy őket is sűrűn migránsozzák, így arra jutott: "mi vagyunk a legrégebbi bevándorlók:)".

A kormány migránsellenes kampánya tehát egyszerűen burkoltan kifejezett rasszizmus. Lehet, hogy ez mindenki számára világos, de kevesen mondják ki, úgyhogy most itt megteszem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése