2015. március 16., hétfő

Hate speech monologues 2015.

Az idei előadásban megemlékeztek Rózsa Milánról is. Péter, a mindenkori rendező egy mosolygós, szivárványos-kokárdás képet vetített ki róla és mesélt aktivista érdemeiről. Azután föltette a kérdést a közönségnek (akiknek többsége, külföldi lévén, feltehetően nem tudta a választ):
- Mit gondoltok, hol van ő most?
A várakozásteli csendben hátulról valaki bekiabálta:
- A pokolban! – Péter nem reagált erre; az emlékektől megindultan talán meg se hallotta.

Felmerült bennem, hogy a bekiabáló beépített ember volt; voltak ilyen elemek az előadás más pontjain, de Pétert azóta megkérdeztem és ez nem volt benne a programban. Az is eszembe jutott, hogy a bekiabáló esetleg nem szexuális orientációja miatt küldte volna pokolra Milánt, hanem mert mondjuk nem köszönt előre a szomszéd néninek a lépcsőházban. Ha azonban a legvalószínűbb változat forog fenn, akkor nagy gáz van.

Persze a CEU nem függetlenítheti magát teljesen a társadalom többi részétől; az előadásban is volt egy blokk, amely az egyetemen belüli előítéletekre figyelmeztetett, de ez kb. azon a szinten maradt, hogy a tanár kritizálta egy diák dolgozatának nyelvhelyességét, mert az nem brit vagy amerikai, hanem indiai angolt használt. Nem mondom, hogy ez nem gáz, de számomra eltörpül amellett, hogy az egyetem egyes diákjai (vagy azok barátai) pokolra küldenék a homoszexuálisokat. Mint ahogy azt is gáznak tartom, ha egy meghívott vendégelőadó kijelenti, hogy Horvátországban nincsenek faji kisebbségek, vagy ha egy tanár a szexualitással foglalkozó szemináriumán felszólítja a diákokat, hogy mindenki mondja el a szexuális orientációját. A vendégelőadót a közönség finoman figyelmeztette a romák létezésére; a szemináriumi tanár azóta is tanít, és nem tudni, milyen kérdéseket tesz fel diákjai szexualitásáról. Csak ezek a sztorik nem jutnak el a tágabb közösséghez, így könnyű azt hinni, hogy az egyetemen belüli előítéletes megnyilvánulások kisebb volumenűek, mint azon kívül. Tény, hogy még senki nem dobált az épületben Molotov-koktélokat, de az enyhébb megnyilvánulási mód nem feltétlenül jelent enyhébb előítéleteket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése