2022. május 9., hétfő

A létszámhiányos béketüntetés


 

Május 8-án, az Európa-napon a MEASZ (Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége) tüntetést szervezett az ukrán háború ellen. Mint a képen is látható (amely a MEASZ honlapjáról származik, antifasiszta.hu) igen kevesen vettek részt rajta. Amikor az egyik résztvevő ezen szomorkodott egy Facebook-posztban, jöttek a kommentek, hogy az embereknek jobb dolga is van vasárnap délután, meg a "tüntikékkel" amúgy sem lehet elérni semmit.

Az első érvvel kapcsolatban már sokszor írtam, mennyire problémás, ha az emberek nem látnak túl a közvetlen életükön, és a kényelmüket helyezik előtérbe mondjuk a környezetvédelemmel szemben (pl. https://mmreflexiok.blogspot.com/2022/02/david-attenborough-egy-elet-bolygonkon.html). A második érvet szintén sokszor hallani, hiszen Magyarországon sokaknak tapasztalata, hogy a tüntetések hatására nem mond le a kormány, nem vonnak vissza törvényeket vagy intézkedéseket. Mellesleg annak idején a netadóval kapcsolatban ez megtörtént, tehát lehet, hogy csak kritikus tömeg kell hozzá, ami pont azért nincs meg, mert az emberek "úgysincs értelme" alapon állnak hozzá. De oké, fogadjuk el érvnek, hogy mostanra megszilárdult a diktatúra és akármekkora tömeg nyomására sem hallgatnának a politikusok. Érdemes így elmenni tüntetni?

Azt gondolom, hogy igen. A tüntetés ugyanis nemcsak azoknak szól, akik a parlamentben ülnek, hanem mindenkinek. Magyarországon a többségi médiában kevéssé mondhatja el a véleményét az, aki nem ért egyet a kormánnyal (még a választások előtt is csak 5-5 percben). Viszont ha egy nyilvános helyen egy csapat ember kiáll az üzeneteivel, a véletlenül arra járók is értesülhetnek arról, hogy van, aki másképp gondolkozik, vagy akár arról, hogy létezik egy probléma (az utóbbi pl. a nők elleni erőszak témájú tüntetéseknél releváns). Nem azok felé kommunikálunk, akik nem hallgatnak meg, hanem azok felé, akikben van még elegendő nyitottság, hogy meghalljanak egy eddig ismeretlen nézőpontot, és adott esetben magukévá tegyék. Egy úgyszólván ellenzéki média nélküli országban ez lehet a módja annak, hogy létrejöjjön az a kritikus tömeg, ami miatt a netadó kapcsán annó a kormány berezelt és visszakozott, vagy akár ami megdöntheti a kormányt a következő választásokon. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése