2022. április 8., péntek

Gwendoline Delbos-Corfield meglepődik

 https://hvg.hu/eurologus/20220405_europai_parlament_jogallamisag_valasztasok?fbclid=IwAR3BYkQZxQOowbVXvH2704qNUXToBzNrsv649LWhYs-vVdzG9JsrwKUAuYY


Gwendoline, akárcsak egy csomó nemzetközi szervezet, a választásokat megfigyelni utazott Magyarországra a múlt hétvégén. Sokak szerint nagy bukta, hogy ennek ellenére a FIDESZ nyert, hiszen bebizonyosodott: eddigi győzelmei sem a szavazatokkal való manipulációnak köszönhetők (bár a Romániában talált megégett levélszavazatok árnyalják a képet). Annyiból azonban nem baj, hogy itt voltak, hogy végre testközelből tapasztalhatták meg a magyar valóságot. Amire részben jogos válasz, hogy miért nem ismerték meg eddig - csakhogy a politika és a nemzetközi jog egészen más szinten zajlik. Jellemzően politikusokkal találkoznak tárgyalásokon, konferenciákon vagy kerekasztal-beszélgetéseken, és sűrű programjuk során ritkán adódik lehetőség elmenni mondjuk egy tiszántúli falusi italboltba és beszélgetni az emberekkel arról, ők hogy élik meg a mindennapokat. A kormány pedig nekik is hazudik, akárcsak az állampolgároknak, és erősen cenzúrázza, milyen információk mennek ki az országról a külföld felé. 

Amikor a 2010-es évek közepén először indított a magyar kormány rágalomhadjáratot a civilek ellen, az EU ezért felelős biztosa eljött Magyarországra és szervezett egy villásreggelit érintett civil szervezetek képviselőivel. Mondjuk az időpont már eleve a tájékozatlanságát mutatta: feltételezte, hogy (akárcsak Nyugaton) a magyar civil szervezetekben főállású alkalmazottak dolgoznak, nem pedig olyanok, akik munka után, szabad idejükben önkéntesen aktivistáskodnak. Én is így kerültem be a résztvevők közé, mivel az egyik szervezetből, amelynek tagja voltam, csak én dolgoztam rugalmas időbeosztásban. Az EU-s biztos meghallgatta a történetet a civilek szemszögéből, de nem is feltétlenül azon lepődött meg legjobban, hanem azon, ahogy lelepleződtek a kormány hazugságai: például hogy a magyar munkanélküliségi rátába beleszámolják azokat is, akik külföldön élnek és dolgoznak. Ez nyilván eszükbe se jutott, hiszen hivatalosan nem így kéne lennie. Ahogy hivatalosan nem szabadna ennyire lekorlátozni az ellenzék médiajelenlétét vagy egy érvénytelen népszavazás eredményeit felhasználni, ahogy Gwendolin is rámutatott.

Szóval amit a nemzetközi szervezeteknek tenniük kéne: először is elmenni a terepre és a magyar valóságot testközelből, nem pedig hivatalos beszámolókból és a politikusok hazugságaiból ismerni meg. Majd ezután kitalálni, mit lehet tenni azzal, ha valaki nem tartja be a játékszabályokat. Mert az EU, az EBESZ és számos más szervezet arra alapozza működését, hogy tagállamai demokratikusan működnek, ezért lepődnek meg és maradnak eszköztelenek akkor, ha valamelyik nem ezt teszi. De Magyarország kapcsán lassan már semmin se kéne meglepődniük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése