2022. március 1., kedd

Erkel: Bánk bán - Tiborc panasza

 https://www.youtube.com/watch?v=eptiOPtSyuo&ab_channel=70Tamas



Ez a duett a zsarnoksággal szembeni ellenállás klasszikusa. Tiborc ki van akadva azon, hogy a merániak hatalomra kerülése óta megszűnt az országban a becsület és megnövekedtek a társadalmi-gazdasági különbségek. De nem nagyon tud mit tenni azon túl, hogy (miután rájön, hogy a tolvajszakmát nem neki találták ki) mindezt elpanaszolja valaki olyannak, akinek nála nagyobb befolyása van a politikára, és aki szerencsére hozzá hasonlóan gondolkodik az ország aktuális vezetéséről és hajlandó is fellépni ellene. És ez a heves kiállás a zsarnokság ellen egy olyan országban született, amely akkor a Habsburg-monarchia, ma pedig egy illiberális áldemokrácia elnyomása alatt nyög.

Azt olvasom: Angliában az ukrán háború miatt olyannyira "szalonképtelenné" váltak az oroszok, hogy az orosz művészek fellépéseit sorra le kell mondani, sőt az orosz művészet azon alkotásait is ciki játszani, amelyek jóval Putyin előtt születtek. Ez kábé olyan, mintha a Bánk bánt külföldön az orbáni Magyarországgal azonosítanák (pedig ha a szövegben a "merániak" kifejezést lecserélnénk az "Orbán-közeli oligarchák"-ra, teljesen megállná ma is a helyét) és ilyen alapon bojkottálnák az előadását. A klasszikus orosz művészetben is bőségesen vannak olyan alkotók, akik kiálltak a szabadságért és az igazságosabb társadalomért, pl. Puskin. Igazán nem ők tehetnek arról, hogy többszáz évvel a haláluk után ismét elnyomó rendszer van Oroszországban.

Putyint utálni rendben van. Még az is elfogadható, ha valaki nem vesz orosz import termékeket, hiszen ezek megvásárlásával közvetetten támogatja a putyini rezsimet. Ha azonban elzárkózunk mindentől, ami orosz, ugyanazt a nacionalizmust erősítjük, ami az orosz nagyhatalmi törekvések hátterében meghúzódik. A jó művészetnek - még ha nemzeti gyökerei is vannak, mint Erkel vagy Puskin esetében - pont az lenne az egyik lényege, hogy nemcsak egy adott nemzet vagy kor keretein belül értelmezhető, hanem túllép ezeken a korlátokon. Az orosz terjeszkedési törekvéseket vagy a brexitet (és mellesleg régen a náci népirtást) is pont az az ideológia támasztotta alá, hogy az emberek értékét egy adott nemzethez tartozásuk határozza meg. Aztán látjuk, hova vezetett mindez.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése