2013. október 21., hétfő

Art Spiegelmann: Maus

Majdnem nem is irtam meg ezt a bejegyzést. Annyira klisé az, hogy a képregény főhőse, Maus, egyáltalán nem egy totálisan szimpatikus személy (egér), van egy csomó kicsinyes és rossz tulajdonsága. Ezek azonban mind eltörpülnek Auschwitz rémségei mellett: akármilyen smucig, veszekedős stb. ember valaki, EZT semmiképp sem érdemli.

Azért irok mégis, mert pont ma hallottam olyan érvelést: a motoros tolvajt elgázoló nőnek igaza volt, hiszen az a szemét 1 millió forintot lopott tőle. Szerintem pedig nincs olyan emberélet, amely kevesebbet érne 1 millió forintnál. Mint ahogy azt sem tartom indokoltnak, hogy az amerikai háztulajdonos lelője a birtokára tévedő (talán nem is) tolvajt, vagy hogy egyes szélsőséges csoportok a devizahitelesek érdekében fel kivánják akasztani a bankárokat.

A holokausztból annyit megtanultunk (már aki), hogy az ember bőrszine, etnikai hovatartozása, szexuális irányultsága vagy fogyatékossága nem indokolja az elpusztitást. De amint az illető nem teljesen "ártatlan", sokan megengedettnek vélik, hogy elvegyék az életét. Pedig a Maus nem arról szól, hogy a jó embereket nem szabad kinyirni. Hanem arról, hogy az emberélet önmagában érték, és nincs jogunk elvenni a másiktól, akár elkövetett valami csúnya dolgot, akár nem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése