2022. február 3., csütörtök

Orbán Viktor esete a puncsminyonnal

 A "politikus mint átlagember" propagandasorozat (amelyet mindkét oldal lelkesen művel, ld. https://mmreflexiok.blogspot.com/2021/03/a-dallas-dinasztia-es-jakab-peter.html) legújabb darabjában Orbán Viktor egy társasággal cukrászdába megy és a pultnál puncsminyont és Rákóczi-túróst rendel. Ez ugyanolyan ügyetlen propagandaimidzs, mint amikor Varga Judit csuklóján méregdrága órával veszi a csirkefarhátat, egyetlen apró különbséggel. A miniszterelnök ugyanis - a fennálló Covid-szabályozás ellenére - nem visel maszkot. Kormánypárti források ezt azzal próbálták magyarázni, hogy Orbánék asztalnál ülő fogyasztóvendégek voltak, akikre nem vonatkozik a maszkviselési kötelezettség - csakhogy ez esetben rosszul tudják a törvényt, ugyanis az asztalnál fogyasztó személyeknek is fel kell venniük a maszkot, ha odamennek a pulthoz. A tárgyban született egyik mémben OV képe alatt Sheldon magyarázza az értetlenkedő Leonardnak, hogy az autizmussal és bizonyos fogyatékossággal élők mentesülnek a maszkviselet alól. Ezt a mémet itt egyrészt azért nem osztom meg, mert elvből nem posztolok Orbánról képet, másrészt meg mert a fogyatékossággal élők számára sértő lehet, hogy a miniszterelnökhöz hasonlítják őket.

Na de ha a fenti magyarázatok egyike sem stimmel, vajon miért nem visel Orbán maszkot? Nem hiszem, hogy azért, hogy mindenképpen felismerjék; a Covid első hulláma alatt készültek képek és videók kórházi látogatásairól, amelyeken teljes vegyvédelmi öltözetet viselt, épp csak a szeme látszott ki. Azt se hiszem, hogy a PR-osai annyira szarok lennének, hogy rendszeresen engednek becsúszni ilyen malőröket, ugyanis nem ez az első (ld. https://mmreflexiok.blogspot.com/2021/05/orban-viktor-es-porkoltszaftos-kezcsok.html). Arra jutottam tehát, hogy az egyszerű magyarázat: azért, mert megteheti. Ahogyan Szájer számára se lett semmi komoly következménye annak, hogy megszegte a brüsszeli Covid-rendszabályokat (meg mellesleg kábítószert birtokolt és ellenállt az őt letartóztatni kívánó rendőröknek), Orbán Viktor is büntetlenül megteheti, hogy nem tartja be a saját maga által hozott törvényeket. És bízik benne, hogy így is újraválasztják, ahogyan a győri polgármester Borkai Zsoltot a szexbotránya után. Hiszen a politikai vezető felül áll a törvényen, sőt ő maga a törvény (szintén a napokban egy bírósági ítélet indoklásaként konkrétan Orbán Viktor egyik interjúját idézték). És ezzel vége is a jogállamnak, hiszen annak definíciója, hogy a törvény mindenkire egyformán vonatkozik. Magyarországon ez a gyakorlatban már régóta nem így van, de most már nyíltan ki is merik mutatni.



A képen látható bécsi puncsminyonok ezzel szemben rózsaszín háromszöget formáznak, ami köztudottan meleg szimbólum. Ne hagyjuk hát, hogy a FIDESZ kisajátítsa ezt a kedves rózsaszín süteményt, amely éppúgy nem diszkriminál, ahogyan a törvényi szabályozásnak sem kellene.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése