2013. március 8., péntek

Iris Murdoch: The Red and the Green

1916. Forradalom készül Írországban. Azok, akik benne vannak a szervezkedésben, tudják a teljes haditervet, tudják, hogy pár napon belül harcolniuk kell. Akik meg nem, azok élik tovább a szokásos életüket és lefoglalja őket a szerelem, a pia vagy éppen az emlékirataik írása.

Az utóbbi időben itt is egyre gyakoribbak és egyre erőszakosabbak a rendszerellenes tüntetések. Én meg minden ilyen hírnél attól rettegek, hogy egy új 56 van készülőben. 56-tal önmagában semmi bajom nincs, leszámítva az erőszakot meg azt a mellékes apróságot, hogy leverték. Nagyon nem szívesen látnék ma egy fegyveres forradalmat Budapesten, főleg, hogy azóta a fegyverek is fejlődtek némiképp. Nyilván tudom, melyik oldalra állnék, ha egyértelműen állnom kéne valamelyikre. De nem tudom elképzelni, hogy erőszakot gyakoroljak, még önvédelemből sem. Az, ahogy a rendszerváltás lezajlott 89-ben, nekem tökéletesen megfelelő módszer.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a FIDESZ-ellenes tüntetések eddig mindig békések voltak, az erőszakot mindig a rendőrök, a biztonságiak vagy a jobboldali ellentüntetők kezdeményezték. De hát valahogy így történt 56-ban is. És nem vagyok biztos benne, hogy a vezetésben (mind a kormány, mind az ellenzék oldalán) mindenki belátja, hogy az erőszak mindig romboló, és a változásokat békés úton kellene véghezvinni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése