2023. július 26., szerda

Piszkos Fred és a VOX

***SPOILER*** 

A Piszkos Fred, a kapitány címszereplője mindig kavargat valamit, és szerencse, ha csak a málnaszőrt. Az öreg tengerész akkora közutálatnak örvend, hogy amikor bejelenti, hogy mélységesen gyűlöli a Vadsuhanc becenevű srácot, az egész szingapúri alvilág rögtön a fiú pártját fogja és segíteni kezdik, ami nélkül valószínűleg nem maradna életben ebben a közegben.


A legutóbbi spanyol választásokon nagyot bukott a VOX, a szélsőjobboldali párt. Ez bizonyára nagy csalódás Orbán Viktornak, aki nyilvánosan drukkolt nekik és támogatásukról biztosította őket. Bennem fölmerült, hogy egyes spanyol választók esetleg azért álltak el attól a tervüktől, hogy a VOX-ra voksolnak, mert Orbán Viktor barátaival nem akarnak barátkozni. A magyar kormányfő ugyanis rendkívül népszerűtlen Spanyolországban (is), ahol egyrészt tele van az emberek hócipője az uniós folyamatok kerékkötőiből, másrészt a lakosság széles körben oszt olyan nézeteket, mint hogy az ukrán háborúban Oroszország az agresszor vagy hogy a nőknek azonos jogokat és lehetőségeket kell biztosítani a férfiakkal. És a tájékozottabbak azt is látják, hogy Orbán Viktor ezekkel láthatóan nem ért egyet. 

Nem biztos persze, hogy a spanyol választók mind tudtak Orbán VOX iránti rajongásáról. Biztos voltak, akik azért nem szavaztak a szélsőjobbra, mert Magyarország példáján látták, mit tesz egy országgal az ilyen vezetés. Mert akármennyire is nyomatja (főleg országon belül) a FIDESZ, hogy Magyarország Európa élvonalába tartozik, akik találkoznak magyarokkal (és a spanyolok azért sokan igen, hiszen ide járnak a magyarok nyaralni) és/vagy követik a neten a nem magyar forrásból származó tudósításokat, pontosan tudják, hogy nem így van. Tönkrevert oktatást, lepusztuló egészségügyet és a demokrácia hiányát pedig az a választópolgár sem akarja, aki amúgy pártolná a bevándorlás vagy a melegjogok korlátozását.

Persze jelentős különbség Piszkos Fred és Orbán Viktor között, hogy az előbbi tudatában van saját népszerűtlenségének, és mint a könyv végén kiderül, ezt használta fel stratégiailag, valójában védelmezte az általa látszólag gyűlölt zöldfülű srácot. Orbán Viktor viszont nem szándékosan rontja a szélsőjobb esélyeit más európai országokban. De persze ettől még sikerül neki, és ennek tulajdonképpen örülhetünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése