2021. július 14., szerda

Nem lehet az egész országot elítélni az illiberális kormánya miatt?

 Ez a mondat nem kérdésként, hanem állításként hangzik el egy szakértőtől ebben a cikkben: https://hu.euronews.com/2021/07/09/szakerto-nem-lehet-az-egesz-orszagot-elitelni-az-illiberalis-kormanya-miatt. Ugyanakkor összecseng egy csomó mémmel és kommenttel, amelyek azt hangsúlyozzák, hogy az utóbbi időszakban tapasztalható rasszizmus és homofóbia csak a magyar kormányt jellemzi, a magyarok maguk nem ilyenek.

Nyilván az általánosítások sose igazak a csoport minden tagjára, ezért általánosítások. Ugyanakkor akik éles határvonalat húznak a rosszfej kormány és a jófej nép közé, nagyvonalúan elfeledkeznek pár dologról. Elsőként nyilván arról, hogy a rosszfej kormányt a nép választotta meg, még ha nem is minden egyes tagja. Másodszor, a letérdelő focistákat nem a magyar kormány dobálta meg, és tudtommal egy másik meccsen nem ők skandálták, hogy "buzi franciák". Nem hiszem, hogy a kormány tagjai írják az összes olyan Facebook-bejegyzést és tweetet, amely szerint rendben van gyereket vagy feleséget verni, a Black Lives Matter hülyeség, az LMBT+ emberek pedig propagandát folytatnak pusztán azzal, hogy vállalják magukat a nyilvános térben. Végül, de nem utolsósorban, a kormányt nem támogató magyarok nagy része nem igazán tesz semmit azon túl, hogy egy-egy tweetben nem támogatja a kormányt - még egy petíciót sem képesek aláírni, nemhogy valamilyen formában (akár tüntetéseken, akár civil kezdeményezésekhez csatlakozva) hangot adjanak a véleményüknek. Mi több, köztük is sokan elfogadhatónak tartanak olyan dolgokat, amelyek Nyugaton kábé mindenkinél kivernék a biztosítékot.





2021. nyarán Magyarországon még mindig az a többség véleménye, hogy a Black Lives Matter vagy a jóindulatú szexizmus elleni tiltakozás "túltolja a biciklit". És ez a vélemény pont rájátszik azokra a dolgokra, amelyek miatt Magyarországot a Európai Unió és most az UEFA is elítéli. Nemcsak az illiberális kormánnyal van a baj, hanem az ország lakóival is, akik persze mentegetőzhetnek azzal, hogy kormánypropaganda áldozatai - de ha rendesen, empatikusan belegondolnának a kisebbségek helyzetébe, akkor ezt a propagandát elutasítanák. Szóval nemcsak a kormány felelőssége, hogy Magyarország rasszista, szexista és homofób ország hírében áll, hanem az átlagembereké is.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése